Hlavní obsah

Státní dluh se snížil, přesto každý Čech dluží 84 tisíc

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Státní dluh se za první tři měsíce letošního roku snížil na 860,1 miliardy korun. Přesto každý Čech dluží přibližně 84 tisíc korun, na konci loňského roku to bylo 86 tisíc. Vyplývá to úterních údajů ministerstva financí.

Článek

Státní dluh je tvořen dluhy vlády, a to zejména sčítáním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy či přímými půjčkami. Průměrná splatnost dluhu je podle ministerstva necelých sedm let.

Za celý loňský rok se dluh České republiky zvýšil o 89,9 miliardy korun na 892,3 miliardy korun. Například loni vláda do duh prohloubila o více než 66 milirad korun, v takovém deficitu skončil státní rozpočet.

Z údajů ministerstva financí vyplývá, že dluh se postupně zvětšuje. V roce 2006 byl jen lehce nad 800 miliardami korun.

Výrazným tempem také roste zadluženost tuzemských domácností. Ty si od bank a jiných finančních institucí půjčily již 735 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky k letošnímu lednu.

Reklama

Související články

Domácnosti už dluží 735 miliard korun

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci ledna meziměsíčně vzrostlo zhruba o devět miliard na 735,4 miliardy korun, vyplývá...

Výběr článků

Načítám