Hlavní obsah

Inflace v březnu mírně poklesla, ceny vzrostly o 7,1 procenta

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Spotřebitelské ceny v březnu klesly z únorových 7,5 na 7,1 procenta. Za poklesem stojí zejména snížení cen potravin, nápojů a tabáku, naopak vzrostly náklady na bydlení. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Inflace zpomaluje rychleji, než se čekalo. Na zpomalení inflace se podepsaly především sezónní faktory umocněné silnou konkurencí mezi supermarkety, ale také mezi výrobci tabáku,“ komentovala čerstvá data analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Meziměsíčně se snížily především ceny ovoce o 4,5 %, masa o 0,6 %, vajec o 3,2 %, mouky o 5,3 %, mléka o 0,4 %, ostatních mléčných výrobků o 1,4 %, másla o 2,2 %, cukru o 4,3 %, čokolády a čokoládových výrobků o 1,5 %. Ceny alkoholických nápojů byly nižší o 1,3 %.

Co naopak meziměsíčně podražilo (v %):
rýže1,1
zelenina8,9
stravování v restauracích a jídelnách0,4
pohonné hmoty0,4
pekárenské výrobky0,6

První dva měsíce letošního roku byla inflace nejvyšší za posledních několik let. Držela se na 7,5 procenta. Inflaci táhly zejména vyšší ceny potravin a bydlení.

Podle Horské by se v následujících měsících měla inflace měla dostat pod sedm procent. „V průběhu druhé poloviny roku dokonce pod 5 procent. Kromě příznivého vlivu silné koruny na dovozní ceny počítáme i s nižší cenou ropy a zemědělských produktů,“ uzavřela analytička.

Reklama

Výběr článků

Načítám