Hlavní obsah

Tisíce lidí v Jirkově a Chomutově byly bez tepla

Právo, Novinky, ton, toh
CHOMUTOVSKO
Aktualizováno

Stovky domácností v Jirkově a části Chomutova byly od nedělního večera bez tepla a teplé vody. Přerušení dodávky způsobilo protržení zrezavělé stěny trubky rozvodného systému. Koroze souvisela s agresivitou solných roztoků, používaných k zimnímu posypu silnice. Kvůli poruše vypadla dodávka z čerpací stanice na elektrárně Prunéřov.

Článek

"Porucha postihla uzlový bod soustavy, v oblasti výškového domu Merkur v Chomutově. Došlo k úniku stovek metrů krychlových vody. Protože se jedná prakticky o nejnižší místo v Chomutově, takže poměrně dlouho trvalo, než se vyteklá voda odčerpala," informoval Právo mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Po vyčerpání vody z podzemních prostor zahájili v neděli večer zaměstnanci firmy ČEZ Teplárenská a BIS Czech výkopové práce. Opravovalo se i přes noc, v pondělí ráno se podařilo poškozené potrubí vyjmout z topného kanálu a zahájit montáž nového. Tepelný napáječ byl uveden do provozu kolem poledne, před 13. hodinou došlo k obnovení dodávek tepla z hlavního zdroje – elektrárny Prunéřov.  Ukončení oprav za 150 tisíc a zprovoznění posledcích čtyř výměníkových stanic slíbil ČEZ do pondělního večera. 

Podle výrobního ředitele ČEZ Teplárenská Petra Kreissla nedělní závadu nešlo předvídat. „Ročně vynakládáme desítky milionů korun na údržbu a diagnostiku rozvodů. Potrubí u Merkuru je prakticky v nepřetržitém   provozu, navíc se nachází pod komunikací a je tedy těžko přístupné. V tomto případě to byla skrytá závada,“ řekl.  Tepelná síť je podle něj v dobré kondici. Vzhledem k rozsahu a složitosti soustavy však nelze lokální poruchu nikdy zcela vyloučit

Zatímco dospělí obyvatelé měst chladné radiátory rozladily, studentům chomutovské obchodní akademie udělala havárie náramnou radost. "Teplota ve třídách klesla pod šestnáct stupňů, museli jsme proto přerušit výuku, zatím na jeden den. Sejdeme se v úterý a rozhodneme, co dál," řekl v pondělí Právu zástupce ředitele školy Václav Kohout.

Odstávku tepla a teplé vody nezažívají obyvatelé lokality poprvé. Zejména v minulých letech seděli v chladných místnostech i několikrát za sezónu. Například v Jirkově to vloni bylo šestkrát, o rok dříve i častěji. Opakující se poruchy dokonce přinutily města na Chomutovsku, aby zatlačila na dodavatele tepla. Chtěla po nich, aby se víc snažili zajistit bezporuchové dodávky tepla a teplé vody.

V té době ještě vlastnila rozvody, jimiž ČEZ zásobuje teplem města na Chomutovsku, společnost United Energy. Rozdělením teplárny a elektrárny United Energy vznikla koncem roku 2006 jako jedna ze dvou nástupnických společností Teplárenská. Tu koupila vloni od Czech Energy Holding skupina ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám