Hlavní obsah

Ministerstvo chystá revoluci v systému daní

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Daně z příjmů a sociální pojištění by měly projít radikální změnou. Podle návrhu ministerstva financí, by měla vzniknout jednotná daň z příjmů. Kromě dosavadní daně by v ní bylo započítáno i sociální a zdravotní pojištění. V množství peněz odvedených státu by se nic nezměnilo. Ve čtvrtek s tím přišel ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek chystá největší změnu daní od roku 1993Video: ČTK

 
Článek

V praxi by to vypadlo tak, že každému zaměstnanci by se od superhrubé mzdy odečítala jen jedna položka. Na výplatní pásce už by tak nebylo několik položek na odečet daně, sociálního a zdravotního pojištění, ale pouze jedna.

"Konkrétní číslo, kolik by případná jednotná daň byla, neuvedeme," řekl Novinkám mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle náměstka ministra financí Petra Chrenka se bude jednat o první komplexní reformu daňového systému v České republice od roku 1993.

Podle návrhu by koncept mohl platit od roku 2010. Jedná se o pokračování stávající daňové reformy. „Primárním cílem této fáze je snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu,“ řekl Kalousek. Sazby se měnit nebudou, jen systém. Změna by měla snížit náklady na výběr daní.

MF rovněž navrhuje, aby sociální pojištění platil pouze zaměstnanec a ne zaměstnavatel.

Ministerstvo by tím chtělo zjednodušit stávající systém a zjednodušit administrativu. Reforma je zatím předkládána k veřejné diskusi, která potrvá do konce června.

Zrušení desítek daňových úlev

Kalousek předpokládá, že by v rámci zjednodušování daní došlo ke zrušení desítek dnešních osvobození od daní, úlev a odečtů. Sám však žádná konkrétní nenavrhuje. Připravil jen kompletní seznam daňových úlev a nechává jejich restrikci na politická jednání.

Sám u fyzických osob počítá například se zachováním základní slevy na dani,. Rovněž zvýhodnění na děti má zůstat zachováno, ale s tím, že by se již nevyplácel daňový bonus od státu v případech, když má poplatník tak nízkou daň, že daňové zvýhodnění nemůže uplatnit jako slevu na dani.

Ministr podporuje zachovat například odečty úroků z úvěrů na pořízení bydlení, odečty plateb penzijního připojištění a životního pojištění.

Zruší se dědická a darovací daň

Zrušit chce daň dědickou a darovací u třetí skupiny osob, což jsou velmi vzdálení příbuzní a cizí osoby. Dědicové a obdarovaní z této skupiny osob by ale takto získaný příjem museli zdanit daní z příjmů.

Navíc zjednodušení by se mohlo dočkat i daňové přiznání. Ministerstvo chce také sloučení výběru daní, cel a odvodů pojistného. "Jeden formulář, jedno podání, jedna platba," zaznělo na čtvrteční konferenci.

Kroky ke zjednodušení daňového systému a administrativním úsporám, které navrhuje MF, odborníci oslovení ČTK vesměs vítají, protože obojí podle nich představuje značné slabiny českého daňového systému. Podle analytika Patria Finance Davida Marka je sloučení výběru daní a pojistného pouze logickým krokem k omezení administrativy a byrokracie.

Přehled daňových změn plánovaných ministerstvem financí

- nový zákon o daních z příjmů společný pro fyzické i právnické osoby

- zjednodušení daňového přiznání

Změny týkající se fyzických osob:

Alternativa 1: zrušení sociálního pojištění a zohlednění v základní sazbě daně

Alternativa 2: Zachování sociálního pojištění, ale placeného pouze zaměstnancem; sjednocení vyměřovacího základu se zdravotním pojištěním, jedno přiznání a vyúčtování

- jednotný základ pro daň z příjmu, sociální a zdravotní pojistné

- zrušení daně dědické a darovací

Změny týkající se podniků a firem:

- zdaňovat pouze ekonomickou aktivitu právnických osob na území ČR

- zamezit dvojímu zdanění 

- příjmy zdaněné v zahraničí nezdaňovat dodatečně v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám