Hlavní obsah

ČD zaplatí pokutu 2,6 miliónu za zpožďování vlaků

OLOMOUC

České dráhy (ČD) zaplatí olomouckému hejtmanství pokutu 2,6 miliónu korun za loňské zpožďování vlaků v regionu. Zástupci ČD a kraje se na tom dohodli na středeční schůzce. Hejtmanství původně chtělo po železničářích sankci 5,5 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Pokutu nakonec snížilo, protože se ČD podařilo v lednu prokázat, že nezavinily všechna původně pokutovaná zpoždění.

Vedení kraje oznámilo loni v listopadu, že udělí železničářům pokutu za 216 zpožděných spojů. Na lednovém jednání zástupců kraje a ČD železničáři doložili to, že zavinili jen zhruba polovinu zpoždění, na která se vztahovala původní sankce. Při sestavení pokuty 5,5 miliónu korun kraj vycházel z chybných údajů, které dostal od ČD.

Pokuta by měly zaplatit za zpoždění vlaků delší než patnáct minut. Olomoucké hejtmanství spočítalo, že v květnu loňského roku mělo problémy s časem 60 vlaků, v září pak například bezmála 50.

"Pokutu, která vznikla na základě upřesněné dohody, uznáváme a jsme ochotní ji uhradit. ČD se budou maximálně snažit situaci zlepšit. K výtkám krajů se stavíme čelem a poučíme se z nich," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Petr Moravec. Doplnil, že železničáři v této souvislosti chtějí například vytipovat společně s hejtmanstvím spoje, které kraj považuje z hlediska důležitosti cestování za prioritní.

Reklama

Související články

Zpožďuje se třináct procent vlaků

Bez zpoždění letos jelo pouze 87 procent osobních vlaků, které České dráhy (ČD) vypravily. Osm procent se jich zpozdilo o více než patnáct minut. Kraje,...

Výběr článků

Načítám