Hlavní obsah

Čunek byl dobrý ministr, ale návrat je sporný, říká odcházející náměstek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek odstoupí k 15. dubnu z funkce. Toušek je na ministerstvu odpovědný za evropské záležitosti, tedy i za agendu spojenou s čerpáním peněz ze strukturálních fondů. V rozhovoru pro deník Právo uvedl, že návrat lidoveckého předsedy do ministerského křesla bude testem pro veřejnost, odborníky i vládu.

Foto: Archiv , Právo

Náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek

Článek

Končíte ve funkci náměstka ministra, který měl na starosti evropské fondy. Proč?

Když pracujete ve vysoké úřednické funkci, musíte mít vizi a oporu. Dokud tady Jiří Čunek byl, tak jsem ji měl. Ale když ji nemáte, tak je to ztracené.

Čunek se ale možná brzy vrátí.

Já jsem se rozhodl již dříve že odejdu, teď šlo o to kdy. Zjistil jsem, že už nemám jeho důvěru a to bylo pro mě šokující. Za druhé: Pět měsíců bez ministra je dlouhá doba a já musím říci, že návrat pana Čunka do vlády bude testem pro veřejnost, odborníky i vládu. On je prezentován jako kontroverzní osoba, a přestane být klid na práci, protože bude prezentován pan Čunek a jeho mediální kauzy.

Podle vás bude Čunkův návrat na škodu?

Určitě to bude kontroverzní.

Vy odcházíte kvůli tomu, že se on brzy vrátí?

Ne. Já jsem už dříve jednou dal výpověď. Mám zcela odlišný názor na způsob řízení ministerstva.Myslím, že státní správa se podobá řízení velkých korporací. Tady vítězí management z místní samosprávy, kde je méně strategií a vizí. A z ní sem Jiří Čunek přivedl lidi.

Vedení ministerstva tu koncepci nemá?

Ne. Jiří Čunek má zájem věci vidět komplexně. V tom je jiný než lidé okolo něj. Zkušenost ze státní správy také neměl, ale uměl se stýkat a hovořit s jinými ministry. On dokázal, že umí být ministrem.

Nepodrážíte mu nohy v době, kdy se snaží vrátit?

On věděl dlouhou, jaký je můj stav mysli. Kdyby chtěl, tak by zabránil, abych odešel. Já jsem byl dlouho rozhodnutý odejít, protože se neshodnu s jeho týmem lidí a jeho způsobem práce. Já rozumím, že si vybral tým lidí, s kterými je zvyklý pracovat. Chápu že si vybral pana Půčka, protože pro něj dělal jako tajemník na městském úřadu ve Vsetíně. Zklamal jsem se jen v odhadu ambicí, protože pan Půček nechtěl být jenom tajemníkem, který by byl velmi dobrý, ale chtěl se stát náměstkem a vůdčím pracovníkem. Podle mého k tomu musí člověk dorůst zkušenostmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na to jste musel přijít již dávno.

Pokud tady byl ministr, tak jsem byl schopen vést rozhovor za účasti ministra, který mohl rozhodnout. Nyní jsem poznal, že jeho důvěru nemám, že ji mají ti, kteří přišli ze samosprávy. Když se mě jednou zeptal na jeden problém, který se týkal monitorovacího systému, a potom mi řekl, že v tom věří více někomu jinému z ministerstva, tak již není co řešit. Najednou mi jeden kolega náměstek (Půček), který se sem přišel učit, řekl, že dělám věci špatně a nedokázal to doložit ničím jiným, než svou úvahou.

Ta nedůvěra se projevila také tím, že kdy jsem chtěl, aby se schválila zakázka na monitorovací systém za 1,4 miliardy, tak jsem získal pocit, že lidé okolo si myslí, že v tom mám byznys. Proto jsem musel ihned odejít.

Vám někdo naznačil, že si to děláte do vlastní kapsy?

Ano, ale do očí vám to neřekne nikdo. Jiný případ. Před čtyřmi měsíci jsem dal k projednání nějakou veřejnou zakázku a v tom molochu ministerstva to neprocházelo, protože to skončilo u náměstka, který to prověřoval. To mi už nikdo nemusí nic vysvětlovat.

Někdo vám bojkotoval práci?

Ano, systematicky, co tu nebyl ministr a proto odcházím.

Je podle vás nutné, aby se co nejrychleji vrátil ministr?

Ano, protože on jediný může pracovat mimo rámec materiálů, které ve vládě ministerstvo předkládá. Já nemohu nikomu z politiků odpustit, že nechá ministerstvo dělat kohezní politiku. To není věcí úředníků a technokratů, scénáře musí dělat a prosadit ministr. Nikdo nebude mluvit s prvním náměstkem.

Náměstek nemá takovou autoritu?

Ve vládě nemůže hlasovat. Je to prostě o patro níž.

Kam půjdete?

Jednou jsem byl nařčen, že vedu firmu, která má poradenství na strukturální fondy. Musím, říci, že ty mě netíží. Máme rodinou firmu, která má nemovitosti a pozemky u Prahy, rozbité budovy. Manželka mi říká, abych se vrátil domů a začal se starat místo o státní majetek o svůj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám