Hlavní obsah

Rýže dramaticky zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ/DILLÍ/PRAHA

Ceny rýže čeká další výrazný růst. Největší vývozci této plodiny, Vietnam a Indie, totiž omezují export a rýže na světových trzích prudce zdražuje. Zároveň se snížily zásoby rýže na polovinu běžného stavu. Přitom na této plodině je závislá polovina světové populace. V Česku ceny rýže rostou již několik měsíců, očekávat lze další zdražování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vietnam a Indie reagovaly na prudký růst světových cen, který se začíná projevovat i na jejich domácích trzích a ohrožuje výživu domácího obyvatelstva. Kroky k zajištění dostatku rýže na trhu v minulých dnech podnikla řada vlád od Egypta po Filipíny.

Hanoj nařídila omezit vývoz rýže proti loňsku o 22 procent. Indie zvýšila minimální cenu rýže určené na export o více než 50 procent, čímž v podstatě ponechala možnost vyvážet pouze tu nejkvalitnější rýži. Vietnam je nyní druhým největším vývozcem rýže na světě za Thajskem, Indie je třetí.

Cena rýže roste i v ČR

Rýže v Česku zdražuje již řadu měsíců. Michal Mrázek z marketingu společnosti Vitana, která rýži na český trh dováží, potvrdil, že její cena v posledním roce vzrostla o desítky procent.

Čeští distributoři nyní budou rýži nadále nakupovat dráže o desítky procent. Dodávají však, že je na obchodnících, jakou zvolí cenovou politiku. "Ceny máme nesmlouvané předem. Můžeme garantovat stabilní cenu na půl roku dopředu," řekla Novinkám mluvčí řetězce Tesco Jana Matoušková.

Porovnání cen rýže (Kč/1 kg):
únor 2007únor 2008
23,8627,77
Zdroj: ČSÚ

Zásoby klesají, pěstitelské země upřednostňují vlastní obyvatelstvo

Světové zásoby rýže klesly v poslední době na polovinu dříve běžného stavu a ceny se podobně jako u ostatních obilovin zhruba zdvojnásobily. Vlády asijských zemí se v této situaci snaží zajistit dostatečné zásobování rostoucích domácích trhů a omezit nárůst cen potravin na minimum.

Maloobchodní ceny rýže ve Vietnamu vzrostly v březnu o téměř 20 procent, nejvýše za více než 12 let. V Indii inflace velkoobchodních cen vystoupila na 14měsíční maximum.

Indické sdružení vývozců rýže uvedlo, že vláda má obavy o zásobování domácího trhu. "Rýže v Indii není nedostatek, jakékoli napětí na globálních trzích by však vedlo k vyšším exportům," uvedla asociace.

Na rýži závisí polovina obyvatelstva světa

Na rýži jakožto základní potravině závisí téměř polovina světového obyvatelstva. V posledních letech produkce rýže zaostává za spotřebou, kterou žene vzhůru ekonomický růst a vzestup populace v rozvojovém světě; světové zásoby jsou nyní na zhruba 72 miliónech tun, nejníže od poloviny 70. let; představuje to zhruba 17 procent světové roční spotřeby, uvedlo ministerstvo zemědělství USA. Ještě před osmi lety zásoby dosahovaly 35 procent roční světové poptávky.

Egypt tento týden oznámil, že od 1. dubna do října vývoz rýže povolovat nebude. Filipíny, které jsou významným dovozcem, naopak chtějí letos dovézt až 2,2 miliónu tun, nejvíce za celé desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám