Hlavní obsah

Snížení daně povede ke škrtům v rozpočtu, tvrdí ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní rozpočet zřejmě čekají v příštím roce významné škrty, a to pokud se daň z příjmu fyzických osob sníží z 15 na 12,5 procenta. Zároveň s tím by měly změnou projít i slevy na dani. V případě pouze snížení odvodů sociálního pojištění se v rozpočtu škrtat nebude muset. Vyplývá to ze středečních návrhů ministerstva financí (MF).

Článek

Například ministerstvo financí by příští rok muselo oželet ve svém rozpočtu více než jednu miliardu korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mohlo přijít o 1,2 miliardy, ministerstvo vnitra o 2,3 miliardy a ministerstvo dopravy o 5,9 miliardy korun. O více než dvě miliardy by se mohly snížit výdaje ministerstva zemědělství a téměř o čtyři miliardy by přišlo ministerstvo školství.

Ministerstva by musela šetřit kvůli návrhu, který snižuje daně z 15 na 12,5 procenta a zvedá i daňový bonus na dítě o 220 korun měsíčně. Na rozdíl od další varianty by si tak více polepšily rodiny s dětmi.

Reforma byla schválena loni

Další návrh počítá pouze se snížením sociálního pojištění z 12,5 na 11,5 procenta. Kromě toho by vše podstatné mělo zůstat jako nyní. Člověk s platem 40 000 korun hrubého by si díky nižšímu pojistnému měsíčně polepšil o 400 Kč, zaměstnanec se stotisícovým platem pak o 862 korun. Státní kasu by změna přišla ročně na 13 miliard.

Reforma, kterou loni schválila Sněmovna, pro rok 2009 již obsahuje snížení daňové sazby z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Pokud nedojde ke změně, čistý příjem lidí s platem pod 20 000 korun příští rok půjde dolů až o stovky korun. Státní kasa by v tomto případě podle MF přišla o deset miliard korun. Cílem navrhovaných změn je tak snaha zachovat výši příjmů lidí alespoň na stejné úrovni jako letos.

Výhody pouze snížení sociálního pojištění vidí MF především v zachování stávající míry daňové progrese a rozpočtových příjmů krajů a obcí. Jejich příjmy jsou totiž zčásti závislé na výběru daní. Navíc tato varianta je šetrná k veřejným financím.

"Tento návrh bohužel rezignuje na výši sazby 12,5 procenta," uvedlo MF. To by ovšem mohl být problém pro ODS, která deklarovala, že sazba 12,5 procenta je nadále váženým a respektovaným symbolem strany.

Naopak v případě návrhu, který daně snižuje, ministerstvo upozorňuje, že odvody se významně sníží pouze nejvyšším příjmovým skupinám. Navíc by tento návrh měl významný dopad na příjmy krajů a obcí. "Tato varianta je fiskálně náročnější a vyžádá si škrty na výdajové straně," upozornil úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám