Hlavní obsah

ODS trvá na nižší dani, slibuje, že lidé nebudou tratit

Novinky, jov

Vládní koalici čeká těžké dohadování nad způsobem, jak vyřešit problém s poklesem daně z příjmu fyzických osob v roce 2009 z 15 na 12,5 procenta. Pokud by k němu totiž došlo podle stávajících pravidel, kdy se mají omezit slevy na dani, lidé s příjmem pod 20 tisíc korun měsíčně si pohorší.

Článek

Vládní koalice prosadila, že se od roku 2009 daň z příjmu fyzických osob sníží z dnešních 15 procent na 12,5 procenta. Jenže, schválený plán znamená také omezení slev na dani a tak by lidé s příjmy pod 20 tisíc korun mohli měsíčně přijít až o stovky korun.

Problém nyní začalo řešit ministerstvo financí. Ve vládní koalici ovšem není shoda, jakým způsobem se s ním vypořádat. Ministerstvo počítá například s variantou snížit sociální pojištění, pak by se ovšem daň nesnížila na slíbených 12,5 procenta. A to se nelíbí ODS.

„Je to nadále vážným a respektovaným symbolem ODS,“ řekl na úterní tiskové konferenci k navrhované výši daně 12,5 procenta v příštím roce poslanec ODS Michal Doktor.

Dopady na státní rozpočet

Podle prvního náměstka ministra financí Ivany Fuksy (ODS) se v navrhovaných řešeních problému operuje nejen se sazbou daně a slevami. „Hlavně to nejpodstatnější, operuje s dopady na státní rozpočet. Toto je politické rozhodnutí. To musí udělat vláda a Poslanecké sněmovna,“ uvedl Fuksa s tím, že resort nyní nechce prezentovat konkrétní detaily.

Právě hrozba dopadů na státní kasu přidělává vládní koalici největší vrásky. „Zásadním limitem je vývoj deficitu veřejných rozpočtů. Je nepředstavitelné, že by při řešení přechodu roku 2008 až 2009 byla zvolena jakákoliv metoda, která by ohrozila vývoj deficitu veřejného rozpočtu,“ zdůraznil Doktor.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) se dopad jednotlivých návrhů na státní kasu pohybuje od 10 do 48 miliard korun. „Ten rozptyl je veliký,“ podotkl. Suchánek ujistil, že všechny návrhy směřují k tomu, aby při snížení daně na 12,5 procenta nedošlo k diskriminaci některé příjmové skupiny.

„Všechny návrhy směřují k tomu, aby skupina, která by byla v uvozovkách diskriminována daňovým systémem, aby se jí to nestalo a aby na tom byli stejně jako ostatní,“ řekl.

Návrhy, jak vyřešit problém s přechodem na nižší daň v příštím roce, po jejich nachystání projednají ekonomičtí ministři. Vládní koalici tlačí čas, aby vše stihla. Podle Doktora by měla Sněmovna hlasovat o závěrečné podobě změny daně z příjmu již v červnu.

Na úterní tiskovou konferenci ODS k daním překvapivě dorazil i premiér Mirek Topolánek. Zdržel se ovšem jenom chvíli na úvod, oznámil, že občanští demokraté zahájili podle jeho slov v "roce změn" pozitivní kampaň s mottem "Jednodušší a nižší daně". Kampaň podle něj směřuje k tomu, aby občané sledovali, co se v daňové oblasti děje.

Reklama

Výběr článků

Načítám