Hlavní obsah

Obchodníci platí autorskému svazu často více, než vydělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodníci s elektronikou často platí více peněz Ochrannému autorskému svazu (OSA), než sami vydělají. Důvodem je to, že se v poslední době výrazně zvýšila kapacita některých elektronických nosičů vhodných na nahrávání hudby a dat, z nichž lidé při nákupu povinně musí platit poplatek. Uvedla to televize Prima.

Článek

Vyhláška, která platí od roku 2006, se však dosud nezměnila. Ministerstvo kultury uvažuje o změně.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce navrhnout snížení paušálních autorských poplatků, které z prodeje nenahraných nosičů, počítačových tiskáren či kopírek vybírají a jež například u DVD disků činí pět korun a drahých kopírovacích přístrojů až 13 500 Kč. MPO vadí také dvojí poplatky, které se vybírají při prodeji kopírovacího přístroje a poté znovu při zhotovování tiskových kopií.

Ochranný svaz autorský, který předloni za veřejné provozování a vysílání hudebních děl vybral přes 631 milionů korun, nechtěl plány MPO komentovat, protože o nich nic neví. Vyhlášku by mohlo upravit ministerstvo kultury. Jeho mluvčí Marcela Žižková Primě řekla, že se s úpravou vyhlášky počítá. Nové sazby by mohly platit od ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám