Hlavní obsah

Tisícovka se od dubna změní, její padělání bude složitější

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Od 1. dubna letošního roku budou v oběhu nové bankovky hodnoty 1000 korun. Česká národní banka (ČNB)na nich inovovala ochranné prvky. Dosavadní platná tisícovka z roku 1996 zůstane i nadále v oběhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová tisícikoruna s inovovanými ochrannými prvky bude v oběhu od 1. dubna.

Článek

K inovaci bezpečnostních prvků na bankovce přispěl i fakt, že jen v loňském roce byla tisícikoruna druhou nejvíce padělanou bankovkou. Před ní se už dostala jen pětistovka.

Mezi výrazné změny patří širší ochranný proužek uprostřed, doplnění vodoznaku u portrétu Františka Palackého či drobné žluté kroužky na nepotištěných okrajích a v některých částech tiskového obrazce.

Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek se pokouší rozpoznat ochranné prvky na nové tisíckoruněfoto: Právo/Milan Malíček

„Nová tisícikoruna má řadu inovovaných a nových ochranných prvků, a to jak viditelných pouhým okem pro laickou veřejnost, tak prvků zjistitelných pomocí přístrojů a různých pomůcek sloužících pro ověření pravosti profesionály," řekl Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní řady ČNB.

Dodal, že první úpravy tisícikorunové bankovky byly provedeny u vzoru z roku 1996. "Od té doby uplynulo téměř 12 let, což již překročilo dobu, po jejímž uplynutí většina centrálních bank považuje za žádoucí ochranu bankovek proti padělání zkvalitnit," uzavřel Řežábek. 

Podle údajů České národní banky mají tisícovky v oběhu největší podíl ze všech bankovek. Z celkového množství jich je 38 procent.

Hned za nimi jsou dvoustovky (14 %), stokoruny (13 %), dvoutisícovky (11 %) a pětitisícovek mají sedm procent v oběhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám