Hlavní obsah

Hyundai musela zastavit část prací na stavbě továrny

Právo, Anna Bortlíčková
NOŠOVICE

Automobilka Hyundai na výzvu Stavebního úřadu v Dobré na Frýdecko-Místecku zastavila některé práce při stavbě továrny v Nošovicích. Jedná se části kanalizace, vodovodního potrubí, vysokého a nízkého napětí a venkovního osvětlení, které firma začala stavět v rozporu s původním stavebním povolením.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

V halách automobilky Hyundai v Nošovicích pokračuje instalace technologií a testování strojů.

Článek

Novinářům to potvrdil Petr Michník z právního oddělení Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Firma nyní musí požádat o dodatečné stavební povolení.

„Odesílám jim výzvu k podání žádosti o dostatečné stavební povolení, na což jsem jim dal lhůtu do 15. května. Předpokládám ale, že žádost a potřebné doklady předloží ještě v dubnu a v květnu by pak řízení mohlo být ukončeno vydáním dodatečného povolení,“ řekl Právu vedoucí stavebního úřadu Václav Kocich.

Podle Michníka se jedná se o šest drobných stavebních objektů. „V žádném případě to nemůže zbrzdit výstavbu celého závodu,“ uvedl s tím, že další dvě stavby provedené v rozporu s projektem, potrubní most a plynovod, již byly dokončeny. Jak dále řekl, změny u těchto staveb byly vyvolány zmenšením a změnami dispozic tří hal - energocentra, převodovkárny a lisovny se svařovnou.

Tyto haly HMMC už loni začala stavět v rozporu s původními stavebními povoleními a musela žádat o dodatečná povolení. Stavební úřad firmě za to vyměřil tři pokuty v celkové výši dva milióny korun, rozhodnutí ale není pravomocné, HMMC se proti výši pokuty odvolala.

Sériová výroba by se měla spustit na začátku roku 2009

HMMC do konce února na stavbě továrny v Nošovicích proinvestovala 438,4 mil. eur (10,99 mld. korun). Jak dále řekl mluvčí HMMC Petr Vaňek, haly jsou prakticky hotovy, pokračuje instalace technologií a testování strojů. Zbývá postavit hlavní kancelářská budova, zkušební dráha, nákladové nádraží a manipulační plocha. Zkušební provoz plánuje automobilka spustit na přelomu září a října.

Sériovou výrobu chce HMMC podle Vaňka spustit už na přelomu ledna a února 2009, což je dříve než uvádí harmonogram, který počítá se zahájením sériové výroby v březnu příštího roku. V první etapě bude nošovická automobilka vyrábět 200 tisíc aut ročně.

Počet zaměstnanců HMMC k 1. březnu dosáhl 788, z toho je 760 občanů ČR, 13 Korejců, 14 Slováků a jeden Angolan, který v Česku žije dlouhodobě. Ke konci letošního roku se počet zaměstnanců přiblíží ke dvěma tisícům, v závěru roku 2010 má dosáhnout 2763 osob a v roce 2011 při plné výrobní kapacitě 300 tisíc vozů ročně bude automobilka zaměstnávat 3429 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám