Hlavní obsah

Výdaje na sociální služby loni vzrostly na 22 miliard korun

PRAHA

Výdaje státu na sociální služby výrazně rostou, do systému loni místo plánovaných 16,5 miliardy korun plynulo o šest miliard víc. Letos by se mohla částka pohybovat až kolem 25 miliard korun. Řekl to v úterý ministr práce Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce Petr Nečas na středečním jednání Sněmovny

Článek

"Vidíme jako bolestivou věc, že dochází k neustálé extenzi výdajů. Výdaje na sociální služby jsou vůbec nejdramatičtěji rostoucím mandatorním výdajem soustavy veřejných financí. To nemůžeme ignorovat," řekl Nečas.

Ministerstvo práce chystá nyní novelu zákona o sociálních službách. Hotova by podle ministra měla být do konce května. Pokud by ji podpořila vláda, schválil parlament a podepsal prezident, mohla by začít platit příští rok.

Větší část peněz v systému představují příspěvky na péči. Klient může podle své závislosti na pomoci dostávat od 2000 do 11 000 korun. Loni se na těchto podporách místo plánovaných asi devíti miliard vyplatilo 15 miliard. Jen letos v lednu se vydalo asi 1,5 miliardy korun, uvedl ministr.

Podle něj mnohé nasvědčuje tomu, že si lidé příspěvek nechávají jako přilepšení a za služby ho neutrácejí. Ministerstvo se chce proto zaměřit na efektivitu vynaložených peněz. Nečas již dříve uvedl, že by se například mohly příspěvky vydávat v poukázkách na služby.

Krása: více peněz pro bezmocné lidi 

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása již dříve řekl, že systém příspěvků by se měl změnit podle potřeb klientů. Někteří lidé by tak místo dnešních 2000 korun mohli podle šéfa rady dostávat jen pár stokorun, nejvyšší částky by naopak bylo potřeba zvýšit. Na uhrazení specializované péče 8000 či 11 000 korun pro vážně postižené a bezmocné lidi nestačí, uvedl Krása.

Druhý díl prostředků v systému představují dotace. Loni se na nich rozdělilo asi sedm miliard korun. Letos by měla být částka zhruba stejná. "Primárně je musíme nasměrovat do služeb, které jsou bezplatné - to znamená do rané péče, sociální prevence a poradenství," uvedl Nečas. Ve spolupráci s kraji by měla vzniknout "síť bezplatných služeb". Na ní by navázaly služby placené.

Ministr plánuje, že by v budoucnu měly peníze přidělovat místo ministerstva kraje. Rozhodovat by měly podle potřeb v regionu. Dotace by se navíc neměly dávat každoročně, ale na delší období. Nyní totiž poskytovatelé nemají jistotu, zda vůbec na příští rok peníze na fungování své služby získají a nebudou muset činnost ukončit. Sjednotit by se znovu měla i lékařská posudková služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám