Hlavní obsah

Kontaktní čočky jsou nejlepším českým výrobkem, rozhodli čtenáři

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Nejlepším českým výrobkem jsou měkké kontaktní čočky. Rozhodli o tom čtenáři Novinek v anketě o nej tuzemský výrobek. Na dalších dvou místech se umístila Moravská slivovice a pivo Pilsner Urquell. Hlasování se účastnilo 29 tisíc čtenářů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro kontaktní čočky hlasovalo 33,7 procenta čtenářů, Moravská slivovice získala 11,2 procenta hlasů a Pilsner Urquell dostal na 9,5 procenta hlasů. Ze čtyř desítek nominovaných výrobků se výše umístila ještě například remoska, kofola či pasivní radiolokátor Věra.

Kontaktní čočky:

Slouží ke korekci optických vad zraku. Vynálezcem moderních měkkých kontaktních čoček je český vědec Otto Wichterle (27. října 1913 - 18. srpna 1998). Byl významným českým vynálezcem a chemikem. V roce 1957 vyrobil a vyzkoušel první prototyp čoček. V roce 1961 se Wichterlemu podařilo zdokonalit technologii výrovy. To vedlo k tomu, že o rok později jich vyrobil na pět tisíc kusů. Wichterle krom měkkých kontaktních čoček vyrobil také například umělé vlákno silon či hydrogel.

:. Otto Wichterle Foto: VŠCHT

Remoska:

Elektrická pečící mísa. Remoska se vyrábí již od roku 1957, patří mezi české patenty, které jsou celosvětově známé. Jde o nádobu s horním víkem, ve kterém je okénko. Slouží jako trouba a pekáč zároveň.

Pasivní radiolokátor Věra:

Pasivní sledovací systém Věra je výrobek pardubické společnosti ERA. Věra je schopna sledovat až dvě stě cílů a sama je velmi těžce odhalitelná. Věra není klasickým radarem, který vysílá radiové vlny a zachytává jejich odraz, nýbrž pasivním sledovacím systémem pohyblivých vzdušných cílů. Zachycuje a zaměřuje polohu zdroje elektromagnetického záření, které vydávají některé radiotechnické prostředky umístěné na letadlech i lodích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám