Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina se dohodly na zásobování plynem

Právo, ČTK, BBC, brw
MOSKVA

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom a ukrajinská státní společnost Naftogaz uzavřely konečnou dohodu o zásobováním Ukrajiny plynem. Firmy tak ukončily spor, který týdny znervózňoval nejen Ukrajinu, ale také evropské země závislé na surovině proudící přes ukrajinské území.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

Nyní se podle BBC obě strany také dohodly na vyloučení všech zprostředkovatelů. Z obchodu s plynem se tak vytratí nepřehledná struktura vztahů, která zneklidňovala investory.

Gazprom s Naftogazem také uzavřel dohodu o cenách. Ukrajina bude tento rok dostávat středoasijský plyn za 179,5 dolaru (2890Kč) za 1000 metrů krychlových a ruský plyn, včetně dodávek za leden a únor, za 315 dolarů za tisíc kubíků. Ze smlouvy ale vyplývá, že příští rok zřejmě čeká Ukrajinu výrazné zdražení. Podle představitelů Gazpromu totiž Kazachstán, Uzbekistán a Turkmenistán budou postupně zvedat ceny a od roku 2009 budou plyn prodávat za „evropské peníze“.

„To se samozřejmě promítne i do našich cen,“ prohlásil ředitel Gazpromu Alexej Miller s tím, že již v polovině letošního roku středoasijští dodavatelé zvednou ceny svého plynu o zhruba 15 procent.

:. Repro ČTK

Rusko dodává do Evropy čtvrtinu plynu, který se na kontinentu spotřebuje, a většina těchto dodávek jde přes Ukrajinu. Evropské vlády se obávají zejména toho, že se bude opakovat situace z roku 2006, kdy spor mezi oběma státy o ceny plynu snížil zásobování některých evropských států.

Letos se obě strany vedle cen a rolí zprostředkovatelů přely také o dluh mezi 600 miliony a 1,5 miliardy dolarů za dodávky v minulém a letošním roce. Průlom se zdál být na dosah poté, co se v únoru sešli ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Viktor Juščenko. Jenže pak od sporu výrazně vstoupila ukrajinská premiérka Julija Tymošenková a věci se opět začaly komplikovat. Gazprom nakrátko dokonce snížil dodávky plynu pro Ukrajinu na polovinu. Juščenko dal nakonec Tymošenkové příkaz k obnovení jednání. Ta nakonec vyústila v nejnovější dohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám