Hlavní obsah

Vláda protlačila prvním čtením důchod v 65 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vládní koalici se podařilo ve Sněmovně prosadit první část důchodové reformy. Návrh na zvýšení věku odchodu do penze na 65 let od roku 2031 a prodloužení doby placení povinných odvodů na důchody z 25 na 35 let postoupil do druhého čtení. Nyní se novelou, s níž nesouhlasí ani odbory, budou zabývat parlamentní výbory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce Petr Nečas

Článek

Opozice chtěla návrh zablokovat. Sociální demokraté a komunisté dali dohromady ale pouze 89 hlasů, potřeba bylo 90. Proti zamítnutí první části důchodové reformy bylo 87 vládních poslanců. Přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka se zdrželi hlasování, Evžen Snítilý hlasoval s opozicí.

Podle koalice už nelze se změnami otálet, důchodců má přibývat, a pokud jim mají penze zajišťovat solidní příjem, musí prý přijít reforma, jejíž částí je i růst věku odchodu do důchodu.

"Budeme-li déle žít, musíme také déle pracovat," prohlásil dnes Nečas. Zatímco nyní lidé nad 60 let tvoří pětinu společnosti, v roce 2030 to podle něj bude třetina.

Podle opozice je času dost

Opozice míní, že kabinetem navržené změny jsou vytržené z kontextu, předčasné a nezohledňují například to, že v tuzemsku se lidé průměrně dožívají nižšího věku než v některých západoevropských zemích. ČSSD se již dříve usnesla na tom, že zvyšování věku na 65 let by podpořila až po roce 2035 a za určitých podmínek.

Návrh podle vlády představuje úvodní etapu důchodové reformy. Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap. Chtěla je stihnout do voleb v roce 2010. První etapu upravuje navrhovaný zákon. Ve druhé kabinet plánuje změny v připojištění. Třetí pak počítá s takzvaným opt-outem, tedy možností přesměrovat část odvodů do spoření u fondů.

Podle plánů kabinetu by Sněmovna mohla první etapu reformy odhlasovat do konce června, na podzim by ji mohl projednat Senát a podepsat prezident. Účinná by byla od ledna 2010.

Původně měl kabinet normu dostat do konce loňského září. Termín se posunul kvůli jednání komise pětice parlamentních stran, která se měla na podobě normy shodnout. Dohoda zkrachovala. Vládní strany chtějí s opoziční ČSSD dál jednat i poté, co dostanou normu poslanci. O jednání mluví i sociální demokraté. Debatovat ale chtějí o celé reformě, nejen o její první části.

Reklama

Výběr článků

Načítám