Hlavní obsah

ČEZ ztratil naději na koupi bulharské elektrárny

– SOFIA • Aktualizováno

Česká elektrárenská společnost ČEZ nepostoupila do užšího seznamu kandidátů na koupi menšinového podílu v rozestavěné bulharské jaderné elektrárně Belene. Bulharsko vybralo z pěti zájemců již dříve favorizované firmy RWE a belgickou Electrabel z francouzské skupiny Suez.

Článek

Nabídky RWE a Electrabel byly již dříve zdroji označovány za nejlepší. Kromě ČEZ se tendru dále zúčastnil další německý koncern E.ON a italský Enel.

"Představenstvo NEK 10. března schválilo Electrabel a RWE jako kandidáty, kteří předložili nejlepší nabídky," uvedl bulharský podnik, který bude mít na Belene 51 procent. NEK bude s oběma vybranými zájemci dále jednat.

Bulharsko doufá, že elektrárna o výkonu 2000 megawattů ve městě Belene na Dunaji z něj znovu učiní předního vývozce elektřiny na Balkáně. Země byla nucena kvůli vstupu do Evropské unie uzavřít starší reaktory z doby komunismu. Jaderná energie uspokojuje poptávku po elektřině v zemi z 33 procent.

České firmy kolem skupiny Škoda Alliance neuspěly ani v tendru na dostavbu elektrárny v Belene. Ten vyhrál ruský Atomstrojexport, který je kontrolovaný plynárenským gigantem Gazprom a na projektu bude spolupracovat s francouzskou Arevou a německým Siemensem. Elektrárna má zahájit provoz v roce 2014 a náklady na dostavbu se nyní odhadují zhruba na čtyři miliardy eur (100 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám