Hlavní obsah

Fed pomůže lidem se splácením úvěrů, uvolnil 200 mld. dolarů

Novinky, rei, toh
WASHINGTON
Aktualizováno

Americká federální banka (Fed) uvolní ze záložních fondů ministerstva financí dalších až 200 miliard dolarů na program půjček, které mají pokrýt ztráty, které loni zasáhl zejména trh s nemovitostmi a hypotékami. Peníze mají pomoci lidem, kteří se dostali do problémů se splácením úvěrů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke

Článek

Americká centrální banka uvádí, že cílem je podpořit likviditu a celkové fungování finančních trhů.

Rezervy budou uvolňovány systémem týdenních dražeb, které začnou 27. března. Zástupci Fedu konzultují podobu aukcí s obchodními jednateli.

Úterní krok je dalším opatřením v řadě, jímž se americké úřady snaží ulehčit stagnujícím trhům.

Americká banka také oznámila, že Washington zvýší do 30. srpna při vzájemné výměně evropským centrálním bankám přísun dolarů. V případě Evropské centrální banky to má být až o deset miliard a u Švýcarské národní banky až o dvě miliardy dolarů na celkových třicet a šest miliard dolarů. Podobná opatření se budou týkat i Bank of Canada či Bank of England.

Krok Fedu následuje poté, co problémys hypotékami v USA vyvolala krizi na světových trzích. Ta trvájiž několik týdnů a spojuje se s obavami recese americké ekonomiky. Ta totiž následně ovlivňuje obchodování a hospodářství celého světa.

O krizi rizikových hypoték:
Rizikové hypotéky se nabízejí lidem, kteří by si běžnou hypotéku pořídit nemohli. Zpočátku jsou splátky velmi nízké, po třech letech však výrazně rostou. Loni se v USA ukázalo, že je lidé nemohou splácet.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD už odhadla, že celkové ztráty na rizikových hypotékách dosáhnou 300 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Světové akciové trhy se dál hroutí

Krize na amerických finančních trzích, kterou způsobilo zhroucení trhu s rizikovými hypotékami, se stále prohlubuje. Negativně neovlivňuje pouze americké...

Výběr článků

Načítám