Hlavní obsah

Koláček a Měkota opouští uhelnou společnost Czech Coal

– PRAHA
Novinky, toh

Uhelná skupina Czech Coal, která vlastní Mosteckou uhelnou, mění složení firmy. Akcie Antonína Koláčka a Luboše Měkoty odkoupili Vasil Bobela a Petr Pudil. Ti budou Czech Coal ovládat od počátku března. Novinkám to potvrdil mluvčí skupiny Radek Stavěl.

Článek

Czech Coal disponuje největšími dostupnými zásobami uhlí v ČR. Koláček a Měkota prodali své akcie, jejichž hodnota by měla být několik miliard korun.

Skutečnou hodnotu transakce však nejsou známy. Skupina Czech Coal obchoduje s energetikou, především hnědým uhlím, elektřinou či povolenkami na emise CO2. Do skupiny paří i Mostecká uhelná, která má v tuzemsku dvě těžební lokality.

Bobela a Pudil jsou zároveň manažery firmy. Vasil Bobela je předsedou představenstva Mostecké uhelné a Petr Pudil je předsedou představenstva a generálním ředitelem Czech Coal.

Kolem Mostecké uhelné a jejího uhlí krouží velcí energetičtí hráči. Před koncem loňského roku o koupi firmy - dosud neúspěšně - jednala tuzemská elektrárenská jednička ČEZ. Společné plány na výstavbu hnědouhelné elektrárny loni oznámili rovněž MUS a německý koncern E.ON, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám