Hlavní obsah

Vláda schválila zvýšení důchodů

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda na svém pondělním zasedání schválila zvýšení důchodů od srpna 2008. Průměrná starobní penze naroste o 465 korun. Návrh vládě předložil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Nečas (na snímku) vede jednání vlády, premiér Topolánek je totiž mimo republiku.

Článek

„Budeme navrhovat Poslanecké sněmovně, aby tento návrh schválila hned v prvním čtení,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády. „Nedovedu si představit, že by některá politická strana nepodpořila rychlé projednání návrhu,“ míní ministr.

Důchody se budou zvyšovat kvůli neustálému zvedání cen. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění mění podmínku desetiprocentní inflace pro mimořádné zvýšení důchodů na pět procent.

Nečas přitom odmítá, že by šlo ze strany vlády o populistický krok. „Kdyby to tak bylo, šlo by o zvýšení jednorázové,“ uvedl v ČT ministr. Jde podle něj o systémovou změnu, protože ke zvyšování inflace přes pět procent může dojít také při přibližování koruny k euru.

Průměrná penze bude 9600 Kč

„Na konci letošního roku by dosáhla průměrná starobní penze 9600 Kč. Reálná hodnota důchodu by na konci roku dosáhla 112 procent reálné hodnoty z roku 1989,“ doplnil Nečas. Vláda se neobává, že se budou nyní muset důchody valorizovat příliš často, inflace se bude podle ministra pohybovat dlouhodobě do pětiprocentního stropu.

Nečas ovšem připustil, že v budoucnu může ještě k jednorázovému skoku cen dojít, například při přistoupení ČR k euru. Nečas očekává, že přebytek důchodového systému bude letos vyšší než 10 miliard korun, navýšení penzí, které přijde na 6,6 miliardy, by jej tak nemělo ohrozit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám