Hlavní obsah

Vláda schválila omezení dotací na telefon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda schválila zrušení 20korunové dotace za měsíc na telefon sociálně slabým rodinám. Zvýhodnění zůstane jen tělesně postiženým. S návrhem přišel ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Nařízení vlády má ročně přinést úsporu téměř 350 miliónů korun z půlmiliardy pro tento účel vydávané. Chudší občané nyní dostávají až 200 korun měsíčně na provoz pevné linky či mobilu.

Článek

Cenové zvýhodnění znamená, že poskytovatel telefonní služby odečte sám automaticky klientovi 200 korun od účtu. Týká se to jakéhokoli telefonu, tedy pevné linky i mobilu. Tuto ztrátu stát operátorům kompenzuje. Z dokumentu, který Říman předkládá a Právo ho má k dispozici, vyplývá, že ještě letos o cenové zvýhodnění přijdou lidé, kteří za minulý rok pobírali dávky sociální potřebnosti déle než šest měsíců.

Občané s nízkými příjmy se musí prokazovat potvrzením o jejich výši od pověřeného obecního úřadu a svou žádost každé tři měsíce obnovovat.

Postiženým zvýhodnění zůstane

Cenové zvýhodnění podle návrhu zůstane jen osobám zdravotně a tělesně postiženým, kteří průkaz ZTP mají z důvodu úplné nebo provozní hluchoty, a dále pak držitelům průkazu ZTP/P.

Nepřijdou o ně rodiče a další lidé, kteří o postiženého pečují. Podle odhadů Českého telekomunikačního úřadu jde asi o 70 tisíc osob. Spolu se žádostí od těchto lidí operátor žádá osobní údaje a doklady o zdravotním a tělesném postižení nebo o tom, že o osoby s takovým postižením pečují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám