Hlavní obsah

Aerolinky dostaly rekordní pokutu, protože nekontrolovaly letadla

CNN, aš, Novinky, Houston Chronicle
HOUSTON

Americký federální letecký úřad FAA se ve čtvrtek rozhodl udělit rekordně vysokou pokutu americké letecké společnosti Southwest Airlines, protože u trupu šesti jejích letadel byly zjištěny praskliny. Společnost provozovala 46 dopravních letadel bez toho, aby je podrobila požadovaným inspekcím trupu, které by tyto únavové lomy včas odhalily.

Článek

„FAA podniká kroky vůči Southwest Airlines, protože selhala v dodržování zákonů zavedených kvůli ochraně cestujících a posádek,“ sdělil Nicholas Sabatini, který má v FAA na starosti bezpečnost leteckého provozu.

FAA obvinil Southwest, že společnost v období mezi 18. červnem 2006 a 14. březnem 2007 podnikla více než 59 000 letů, bez toho, aby u strojů provedla opakované inspekce trupu kvůli detekci únavových lomů. Tyto inspekce byly vyžadovány už v roce 2004. FAA neuvedl, u jakého typu byly praskliny zjištěny.

Společnost se míní pokutě bránit s tím, že tyto inspekce „byly jedněmi z mnoha rutinních a překrývajících se kontrol.“ Podle ní má jen malé procento letadel aerolinek drobné praskliny na potahu.

Současně dodává, že když bylo zjištěno, že inspekce v daném období neuskutečnila, informovala FAA, že je urychleně provedla během března 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám