Hlavní obsah

Platební bilance skončila loni schodkem 89 miliard korun

PRAHA

Běžný účet platební bilance skončil v loňském roce schodkem 88,9 miliardy korun. Oznámila to ve čtvrtek Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí 2007 vykázal běžný účet deficit 32,9 miliardy korun.

Článek

Čistý příliv přímých zahraničních investic do České republiky dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 58,6 miliardy korun, což znamenalo meziroční růst o 30,2 miliardy korun.

Přímé investice v tuzemsku dosáhly výše 66,9 miliardy korun. Zahraniční kapitál připlynul především ze zemí EU a Švýcarska. Z mimoevropských zemí významný podíl zaujímali investoři z Mexika, Japonska a Korejské republiky.

V bilanci služeb ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl přebytek meziročně o 2,6 miliardy na 9,9 miliardy korun. Meziroční zvýšení bylo ovlivněno vyššími příjmy z prodeje služeb letecké a silniční dopravy. V zahraničním cestovním ruchu se čisté příjmy ve čtvrtém čtvrtletí snížily o 0,6 miliardy korun. Tyto výsledky ovlivnila vyšší poptávka českých občanů po zahraničních cestách při růstu příjmů ze zahraniční turistiky o devět procent.

V bilanci výnosů se v loňském posledním čtvrtletí prohloubil schodek o 12,7 miliardy korun na 70,6 miliardy korun. V nárůstu schodku se promítla předpokládaná výše reinvestovaného zisku, vyšší mzdové náklady na zahraniční pracovníky v Česku a platby úroků z tuzemských dluhopisů. Zvýšily se také výnosy ze zahraničních aktiv obchodních bank a devizových rezerv ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám