Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 12 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Obchodní bilance České republiky skončila v lednu přebytkem 12,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 2,4 miliardy korun. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 11 procent a dovoz o 10,3 procenta. "Zahraniční obchod vstoupil do nového roku nad očekávání dobrým výsledkem,“ komentoval čerstvá data analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Jen za prosinec však bilance skončila ve schodku 1,1 miliardy korun. Tahounem zahraničního obchodu jsou pravidelně dopravní prostředky a stroje.

Naopak se zhoršila bilance obchodu s chemickými výrobky (prohloubení schodku o 13,4 miliardy korun), polotovary a materiály (snížení aktiva o 10,3 miliardy korun) a potravinami a živými zvířaty.

Zahraničnímu obchodu se dařilo i přes sílící korunu

Exportérům se dařilo i přes pro ně nepříznivý vývoj kurzu české korun. Podle analytiků tato situace nebude trvat věčně.

"Posílení koruny proti euru o více jak 11 procent za rok musí na české firmy exportující do zahraničí dříve nebo později dolehnout. Rizikem do budoucna mohou být i prudce rostoucí ceny ropy a plynu, které se již v lednu postaraly o prohloubení deficitu v obchodě s minerálními palivy meziročně o 3 miliardy korun,“ dodal Rožumberský.

Loňský rok byl rekordní

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám