Hlavní obsah

Nejbohatším mužem světa je Buffett, Kellner v první stovce

Kariéra, Novinky, dol, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Investor Warren Buffett je podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes nejbohatším mužem planety. Buffett tak poprvé překonal spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Billa Gatese, který klesl až na třetí místo. Druhou příčku žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú, Čech Petr Kellner se umístil v první stovce.

Článek

Forbes odhaduje výši Buffettova majetku na 62 miliard dolarů. O dvě miliardy méně vlastní telekomunikační magnát Helú, Gatesův majetek časopis vyčíslil na 58 miliard dolarů. Počítačový magnát tak po 14 letech poprvé opustil pozici nejbohatšího Američana, když v loňském roce se již spekulovalo i o prvenství Carlose Slima Helú.

Na čtvrtém místě je indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal, a vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 45 miliard dolarů. V první desítce jsou celkem čtyři Indové.

Letos poprvé překročil počet miliardářů tisícovku - ve světě jich časopis napočítal 1125, zatímco loni jich bylo 946. Nejvíce jich dodaly Spojené státy (469), za nimi s odstupem následuje Rusko s 87 miliardáři.

Petr Kellner
Je to nejbohatší Čech, jehož jmění je odhadováno na 9,3 miliardy dolarů (cca 150 miliard korun). V loňském roce se mu podařilo spojit jeho finanční skupinu PPF s italskou pojišťovnou Generali. Vznikla tak nejsilnější pojišťovací firma ve střední a východní Evropě s hodnotou 5,1 miliardy eur. Kellner dostal 1,1 miliardy a 49 % podniku.
Patří mezi nejznámější Čechy vůbec, přesto není k vidění na veřejnosti. Nikdo neví, kde vlastně žije, kde chodí jeho děti do školy.

Kellner v první stovce

Čerstvý žebříček nejbohatších osob znamená i úspěch pro Česko. Na 91. místě se umísil Petr Kellner, jehož majetek Forbes ocenil na 9,3 miliardy dolarů. Ze sousedů ČR si podle očekávání nejlépe vedou Němci, jichž je v seznamu boháčů 59, dále Poláci (6) a Rakušané (4).

Ani jeden z polských či rakouských miliardářů však zdaleka nedosahuje Kellnerova majetku.

Deset nejbohatších lidí světa
JménoMajetek (v mld. USD)ZeměPůvod majetku
Warren Buffett62USABerkshire Hathaway
Carlos Slim Helú60Mexikotelekomunikace
Bill Gates58USAMicrosoft
Lakšmí Mittal48Indieocel
Mukeš Ambani43Indiepetrochemie
Anil Ambani42Indierůzné
Ingvar Kamprad31ŠvédskoIKEA
K. P. Singh30Indiereality
Karl Albrecht27Německosupermarkety Aldi
Zdroj: Forbes

Kariéra Petra Kellnera

  • 1986 absolvoval Vysokou školu ekonomickou
  • 1991 s Milanem Maděryčem, Milanem Winklerem a za finanční podpory Sklounion zakládá První privatizační fond (PPF)
  • 1992-94 v kupónové privatizaci PPF získává akcie 200 firem v hodnotě pěti miliard
  • 1993 PPF založila v Rusku Asociaci Petra Velikého
  • 1996 PPF kupuje 20 % České pojišťovny
  • 1997 PPF zakládá firmu Home Credit (působí i na Slovensku, Rusku či Kazachstánu)
  • 1999 PPF má již 50 % v České pojišťovně
  • 2001 v České pojišťovně má PPF před 90 % akcií
  • 2003 Kellner je stoprocentním vlastníkem PPF, ovládá TV Nova
  • 2005 PPF Novu prodává, vzniká PPF Investements
  • 2007 PPF se spojuje s Generali

Reklama

Související články

Nejbohatším Američanem zůstává Bill Gates

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates zůstává již 14. rok po sobě nejbohatším Američanem. Podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes, který...

Výběr článků

Načítám