Hlavní obsah

Etikety na doplňcích stravy často lžou, varuje inspekce

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nepravdivé informace na obale či dokonce zakázané látky často obsahují nejrůznější doplňky stravy. Ve středu před některými pochybnými preparáty varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle jejího zjištění prodejci mnohdy produkty zaměňují za léky a slibují nesmyslné zázračné účinky.

Článek

„Doplňky stravy se však od ostatních potravin odlišují pouze vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním (výživovým) či fyziologickým účinkem. Doplňky stravy neléčí,“ upozornila mluvčí SZPI Martina Šmídová.

Podle ní se na trhu vyskytují i preparáty, které obsahují zakázané látky, jako například anabolické steroidy. Většinou jdou o přípravky pro sportovce. „Protože se jedná o extrémně nebezpečný výrobek, vytvořila inspekce tříčlennou komisi, která bude přímo ve spalovně dohlížet na likvidaci celé šarže,“ doplnila inspektorka.

SZPI z podobných důvodů doporučuje spotřebitelům věnovat větší pozornost při nákupu doplňků stravy. Rozhodně by se lidé měli vyvarovat ukvapeným nákupům přes internet či na předváděcích akcích. „Není dobré věřit všemu, co výrobky slibují,“ připomněla Šmídová.

Podle zjištění SZPI velké množství doplňků obsahuje méně účinných látek, než deklarují na obale. Někdy je neobsahují vůbec. Laboratorní rozbory to potvrdily u 32 % odebraných vzorků. Některé z nich proto inspekce zakázala prodávat.

Vybrané zakázané doplňky stravy:
Výrobekdistributorpůvoddůvod zákazu
San AttitudeRedam, SmržiceUSAobsah anabolický steroidů
Barny´s Žen ŠenBiopol GN, PrahaUSAprokázané ozáření výrobku
Cell GuardStarlife, HostiviceUSAnepravdivé informace na obale
DietLien Sport ProteinStaněk spol., PrahaČRnepravdivé informace na obale
Fitco Amino 5600 Power TabsFitco, PrahaUSAnepravdivé informace na obale
OS-CAL tabletyEurocat,PrahaŠpanělskonepravdivé informace na obale
Penco Minerál DrinkPenco, ŘevniceČRnepravdivé informace na obale
Rybí olej 1000 mg EPA DHAMedPharma, TetčiceČRnepravdivé informace na obale

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám