Hlavní obsah

Miliardovou pohledávku Čepra získala lichtenštejnská firma

Právo, jfk

Společnost Global Licence and Services Establishment (GLSE) se sídlem v Lichtenštejnském knížectví získala třímiliardovou pohledávku u akciové společnosti Čepro. Transakci v únoru posvětil Městský soud v Praze.

Článek

"Soud 7. února rozhodl o změně účastníků soudního řízení, mezi nimi je nový nabyvatel pohledávky,“ sdělil Právu ředitel Čepra Tomáš Zikmund.

Společnost se prostřednictvím advokátní kanceláře proti usnesení okamžitě odvolala. "Namítáme, že soud nedostatečně prověřil důkazy, zda vůbec došlo k postoupení pohledávky,“ dodává Zikmund.

Firma je prý účelově vytvořená

Server Aktuálně.cz spekuluje, že může jít o nový pokus uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, jak získat přístup k zablokovaným miliardám.

Podle serveru je GLSE účelově vytvořenou společností bez jakýchkoli aktivit. Lichtenštejnská podnikatelka Claudia Hoch, která za ni vystupuje, prý odmítá sdělit, kdo si ji najal stejně jako český advokát firmy Michal Šimků.

Vyvstává tak podezření, že za transakcí může stát samotný Krejčíř, kterému podle tajných služeb docházejí v Jihoafrické republice peníze. Jeho pokus o vyvedení 2,5 miliardy korun z Čepra překazila v roce 2004 policie.

Nový vlastník může pohledávku buď vymáhat na Čepru nebo přeprodat dál.

Radovan Krejčíř je v Česku stíhán jako uprchlý za majetkové i násilné trestné činy. Jihoafrický prvoinstanční soud v Kempton Parku sice začátkem února odmítl jeho vydání do vlasti, tamní prokuratura se ale proti verdiktu odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám