Hlavní obsah

Cena ropy vzrostla na 104 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Cena americké lehké ropy se ve středu odpoledne dostala na rekordních 104 dolarů za barel. Ceny suroviny postupně během dne zrychlovaly růst hlavně v reakci na překvapivou zpráva o poklesu ropných zásob v USA a napětí na hranici mezi Kolumbií a Venezuelou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ropa získala asi dva dolary poté, co Venezuela oznámila, že téměř dokončila přesun deseti tankových praporů k hranici s Kolumbií. Režim Huga Cháveze haraší zbraněmi v reakci na regionální krizi, kterou rozpoutal konflikt mezi Ekvádorem a Kolumbií. Venezuela je významným vývozcem ropy do USA.

Růst se zrychlil, když v USA vyšly údaje o překvapivém poklesu zásob ropy v USA. Analytici počítali s tím, že zásoby minulý týden stoupnou osmý týden za sebou, místo toho se však kvůli poklesu dovozu snížily o 3,1 miliónu barelů.

Výrazně také klesly zásoby destilátů, tedy topného oleje a nafty. Ceny topného oleje v New Yorku v reakci na to vystoupily na nová maxima. Naopak zásoby benzínu nečekaně stouply a jsou nyní nejvyšší za posledních 14 let, uvedl Úřad pro energetické informace USA.

Středeční ceny ropy po 18:00
Americká lehká ropa104 dolarů
Sevemořský Brent101,25 dolaru
Americká lehká ropa vystoupila během dne až na 104,40 USD. Oproti úterý posílila téměř o pět dolarů.
Brent posílil o 3,75 dolaru.

OPEC těžbu nezvýší

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v rámci trendu očekává v druhém kvartále pokles poptávky po surovině. OPEC tvrdí, že produkce ropy je dostatečná a není důvod ji navyšovat, jak to už tradičně žádají zejména Spojené státy.

Středeční růst cen ropy provázel pokračující propad amerického dolaru, který se dostal na nová rekordní minima. Euro se v jednu chvíli prodávalo za 1,5302 USD a stálo si tedy nejvýše od svého zavedení v roce 1999.

Venezuela má u hranic většinu povolaných vojáků

Napětí při kolumbijsko-venezuelské hranici nepolevuje. Velení venezuelské armády ve středu oznámilo, že přesun vojsk k hranici je z 90 procent dokončen.

Prezident Hugo Chávez do regionu povolal deset praporů. Kolumbie totiž Cháveze nařkla z napojení na levicové povstalce z organizace FARC, které považují Evropská unie a Spojené státy za teroristické uskupení. Chávez podle Bogoty rebelům loni poskytl 300 miliónů dolarů. Kolumbie ho chce proto předvolat před mezinárodní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám