Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko se dohodly na dodávkách plynu

Aktualizováno

Ukrajina a ruská plynárenská společnost Gazprom ukončily své spory. Gazprom souhlasil s plným obnovením dodávek na Ukrajinu. Později se prý dohodne i s tamním Naftogazem, který tvrdí, že dodávky plynu do Evropy nejsou ohroženy.

Foto: Reuters

Ukrajinská plynová stanice nedaleko Kyjeva.

Článek

"Tranzit ruského plynu přes ukrajinské území pokračuje v úplném objemu. Všechna omezení pro ukrajinské odběratele byla zrušena," uvedl Naftogaz.

Ve sporu mezi zeměmi šlo o to, že podle Ruska nezaplatila Ukrajina své staré pohledávky, přesto dále odebírala plyn. Dluh měl činit téměř třicet miliard korun.

Kvůli tomu na několik dní Gazprom snížil Ukrajině příjem plynu. Ta podle zdrojů agentury Reuters měla následně odčerpávat část tranzitu ostatním evropským zemím.

Tranzit plynu údajně nebyl narušen

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov uvedl, že dohoda byla sjednána telefonicky mezi generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem a jeho ukrajinským protějškem. Ukrajina podle něj slíbila, že svůj dluh vyrovná.

Gazprom uvádí, že pozorovatelé, kteří monitorovali přítok plynu, nezaznamenali žádné narušení tranzitu.

Gazprom začal v pondělí snižovat Ukrajině dodávky plynu a dnes jí posílal méně než polovinu obvyklého objemu. Kromě nedoplatku 600 milionů dolarů (téměř deset miliard Kč) za loňský rok jí vytýkal to, že nemá uzavřenou smlouvu o odběru plynu na letošní rok.

Ve středu Gazprom obvinil Ukrajinu, že začala čerpat zemní plyn určený k tranzitu do západní Evropy, Kyjev to však popřel.

Ukrajina Gazpromu dlužila počátkem roku za loňské dodávky zhruba 1,5 miliardy dolarů, minulý měsíc však tento problém vyřešili prezidenti Viktor Juščenko a Vladimir Putin.

Gazprom však minulý týden oznámil, že značná část dluhu splacena nebyla a že Kyjev dostává plyn bez dohody pro letošní rok; pohrozil proto snížením dodávek a v pondělí tuto hrozbu splnil. Stalo se tak jen den poté, co byl za nového ruského prezidenta zvolen Dmitrij Medveděv, který stojí v čele Gazpromu.

Závislost na zdrojích z Ruska

Gazprom tak přiškrtil Ukrajině kohoutky poprvé od ledna 2006. Tehdy Rusko pozastavilo Kyjevu příliv plynu úplně, což narušilo zásobování většiny odběratelů ruského plynu ve střední a západní Evropě, protože Ukrajina čerpala plyn z tranzitu.

Situace z počátku roku 2006 vyvolala v Evropě obavy z přílišné závislosti na energetických zdrojích z Ruska. V Evropě i v USA se poté začalo mluvit o politickém zneužívání ruského vývozu energetických surovin.

Přes Ukrajinu proudí asi 80 procent ruského vývozu plynu dál na západ a spotřeba plynu v EU se o ruské dodávky opírá ze čtvrtiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám