Hlavní obsah

Topolánek: energetika se bez jádra neobejde

– PRAHA
Právo, Martin Procházka

Premiér Mirek Topolánek v úterý na Žofínském fóru věnovaném energetice vyjádřil podporu stavbě dalších bloků jaderných elektráren v České republice. Podle něho Česko bez jádra brzy ztratí energetickou soběstačnost a jen těžko splní požadavky Evropské komise na snížení emisí.

Článek

„Bez nových jaderných bloků si nedovedeme energetiku v České republice představit,“ řekl Topolánek. Dodal, že pokud je naším cílem zachránit planetu, nemáme příliš možností, jak snížit emise CO2, než je jaderná energetika.

"Nevím ale, zda se podaří přesvědčit koaliční partnery. Budeme to zkoušet,“ dodal.

Připomněl, že i při minimálním růstu spotřeby energie v Česku tempem jednoho procenta ročně se za dosavadních podmínek vyrovná výroba se spotřebou, ale nebude odkud elektřinu dovážet.

"V rámci Evropské unie probíhá v poslední době nová diskuse o jaderné energetice, otevřeně se k ní hlásí Velká Británie, Francie, Finsko, Slovensko, Bulharsko i Rumunsko, diskuse startuje, a doufám, že se prosadí, i v Německu,“ prohlásil premiér.

Za rizika týkající se jaderné energetiky nepovažuje elektrárnu v Temelíně, ale země, které od jádra odešly. „Obávám se, že ztratíme schopnost vymyslet a realizovat stavbu jaderné elektrárny,“ uvedl.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman včera potvrdil, že se uvažuje o rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. „Je pravda, a není to tak dávno, vznikla úvaha o rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. Z hlediska možností chlazení by bylo možné doinstalovat ještě 1000 megawattů výkonu,“ uvedl Říman. Zastupitelstva kraje Vysočina a obce Dukovany jsou podle jeho slov velmi pokroková. „Ke zvažování této varianty jejich postoje pomohly,“ řekl.

Aukce povolenek zdraží elektřinu

Říman vyjádřil nesouhlas s plánem Evropské komise prodávat po roce 2013 emisní povolenky v podobě aukcí. „To je zásadní problém. Pokud by se po roce 2013 začalo 100 procent povolenek prodávat v aukci, znamenalo by to podle našich propočtů okamžité zdražení elektřiny o 20 až 30 procent. Jsme pro to, aby náběh aukcí byl postupný,“ uvedl Říman.

Podle Topolánka je návrh Komise pro českou energetiku nepřijatelný. „Kdyby byla naše struktura energetiky podobná jako například ve Francii, tak tento návrh podporujeme také,“ řekl Topolánek. V Česku tři pětiny elektřiny pocházejí z uhlí, francouzská energetika je naopak postavena především na jádru.

Česko není podle Topolánka schopno zcela změnit strukturu energetických zdrojů do roku 2013. Evropská unie nynějšími kroky podle Topolánka rovněž snižuje svou konkurenceschopnost vůči ostatním světovým ekonomikám.

Snižování emisí je nespravedlivé

Nefér je podle Římana plán Komise na snížení emisí o 20 procent do roku 2020. „Pro nové členské země Evropské unie je to hodně nespravedlivé, ale těžko tady prorazíme hlavou zeď,“ uvedl Říman. Evropská komise rozhodla o snížení emisí CO2 o 20 procent ve srovnání s rokem 1990 do roku 2020. „Jako výchozí hladinu ale stanovila rok 2005, což je dost zvláštní. Staré členské země se vykašlaly na Kjótský protokol a od roku 1990 do roku 2005 zvýšily své emise o 3,7 procenta. Nové země ve stejném období naopak emise snížily, a to o 26 procent,“ řekl Říman. Právě nesnižování emisí starými členskými zeměmi Unie je podle něho důvod, proč byl jako referenční hladina zvolen rok 2005.

„Jako celek se Evropa na celosvětových emisích podílí patnácti procenty. Představa, že tímto úsilím možná spasíme svět, je více než iluzorní,“ dodal ministr.

„Jako celek se Evropa na celosvětových emisích podílí patnácti procenty. Představa, že tímto úsilím možná spasíme svět, je více než iluzorní,“ dodal ministr. Podle Topolánka se v Česku zvažuje výroba plynových elektráren. Potvrdil to i finanční ředitel ČEZ Alan Svoboda. Plyn je podle premiéra jedním ze zdrojů, které by mohly zčásti nahradit tenčící se zásoby černého a hnědého uhlí.

Diverzifikovat dovoz zemního plynu

„U černého i hnědého uhlí dojde zcela určitě k poklesu výroby a obnovitelné zdroje budou ještě dlouhou dobu hrát jen podpůrnou roli,“ prohlásil Topolánek s tím, že Česko může splnit závazek 13procentního podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie osazením asi 1,5 miliónu hektarů půdy biomasou. „To, že se stavějí stále nové větrníky, ale pokládám za obrovskou chybu.“

Česko nyní dováží asi tři čtvrtiny plynu z Ruska, zbytek z Norska. „Chceme se účastnit projektu Nabucco,“ dodal Topolánek. Plynovod Nabucco má propojit Evropu s nalezišti zemního plynu v oblasi Kaspického moře a plný provoz má zahájit v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám