Hlavní obsah

Banky loni vydělaly rekordních 46 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Rostoucí zájem lidí o hypotéky a další úvěry a rovněž vysoké výnosy z poplatků zajistily loni bankám v Česku nejvyšší zisky v historii. Podle údajů České národní banky, které má Právo k dispozici, vydělaly bankovní domy za loňský rok celkem 46,3 miliardy korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Proti roku 2006 to představuje nárůst čistého zisku o 24,3 procenta. Celková aktiva pod správou bank stoupla o 18 procent na 3,7 biliónu korun,“ řekl Právu analytik Patria Finance Jan Krejčí. Tři největší mají 70 procent zisku Tři největší peněžní ústavy v zemi – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka – se rekordními výdělky pochlubily už v minulých dnech, většina menších bank zveřejní hospodářské výsledky za rok 2007 během března.

Přestože je na trhu téměř čtyřicet bank, za trojicí zmíněných bankovních domů jde přes sedmdesát procent celkového zisku. Jako poslední z „velké trojky“ oznámila v pátek výsledky hospodaření za loňský rok Česká spořitelna (ČS). Banka s největším počtem klientů v zemi včera oznámila, že v roce 2007 meziročně zvýšila čistý zisk o 17 procent na 12,15 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos ČS, která patří do skupiny rakouské banky Erste, vzrostl již na 24,7 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům se loni zvýšil o více než čtvrtinu na 418,4 miliardy korun, z toho domácnostem banka půjčila 220 miliard.

Loňský zisk tří největší českých bank (v mld. Kč)
ČSOB10,8
Česká spořitelna12,5
Komerční banka11

KB: Nejtučnější léta skončila

Trend rostoucí ziskovosti největších domácích bank však loni potvrdily i ČSOB a Komerční banka (KB). Ta v roce 2007 meziročně zvýšila čistý zisk o 22 procent na 11,23 miliardy korun. Podstatněji ji tak nezasáhly problémy ve francouzské mateřské bance Société Générale, která se nyní vyrovnává s miliardovými ztrátami kvůli odpisům souvisejícím s hypotéční krizí v USA a nekalým obchodním transakcím svého makléře Jérôma Kerviela.

Zvýšení zisku KB velkým dílem ovlivnilo získání stavební spořitelny Modrá pyramida v říjnu 2006, nárůst počtu klientů a objemu úvěrů, vkladů i počtu transakcí. V nejbližších letech ale KB vzhledem ke snižující se kapacitě trhu a zhoršujícím se výhledům výkonnosti ekonomiky tak vysoký nárůst zisku jako loni již neočekává. „Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu není 20procentní nárůst realistický,“ uvedl generální ředitel banky Laurent Goutard.

Poplatky stále klienty provokují

Již několik let bankéři těží hlavně ze zájmu Čechů o koupi nového bydlení. Loni si lidé vzali u bank hypoteční úvěry za více než 150 miliard, což je zhruba o polovinu více než v roce 2006. Za rekordně vysokými zisky tuzemských bank jsou však i dlouhodobě se zvyšující příjmy z provizí a poplatků, které jsou ovšem častým terčem kritiky klientů. Za některé své služby si totiž banky v Česku stále účtují poplatky, které ve většině zemí západního světa nejsou běžné, případně jsou tam významně nižší.

Klienty stále šokuje například poplatek za příchozí platbu, který se běžně na českém trhu pohybuje ve výši 5 až 7 korun. Také se zpoplatněním výběru hotovosti na přepážce či z bankomatu by banky v mnoha jiných zemích u svých zákazníků nejspíš narazily.

Podle serveru Bankovnipoplatky.com zaplatili Češi za pouhé dva měsíce letošního roku bankám na poplatcích nejméně 5,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

ČSOB loni vydělala přes deset miliard

Na 10,8 miliardy korun stoupl největší bance v Česku ČSOB čistý konsolidovaný zisk. Po očištění o jednorázový výnos z prodeje nemovitostí v roce 2006...

Výběr článků

Načítám