Hlavní obsah

Inspekce varuje před karcinogenními arašídy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pátek varovala před loupanými solenými arašídy. Podle rozborů obsahují aflatoxiny, které jsou silnými karcinogeny. Výrobek se již nesmí prodávat.

Článek

Konkrétně se jedná o Arašídy loupané solené pocházející z Ruska, které v ČR distribuuje firma Vitana ve 125gramových sáčcích. Trvanlivost mají do 16. května 2008. Na českém trhu se vyskytuje většina z 35 tisíc balení.

"SZPI obdržela prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informace o tom, že by se na českém trhu mohly vyskytovat arašídy obsahující nepovolené množství aflatoxinů. Oznámení do systému vložila Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenské republiky, která také provedla laboratorní testy těchto arašídů,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Arašídy pochází z Ruska, na Slovensko a do České republiky je měla distribuovat společnost Vitana. "Firma na základě opatření uložených inspekcí nyní musí kontaktovat všechny své odběratele a informovat je o tom, že uvedené arašídy se dále nesmějí prodávat,“ uzavřela Šmídtová.

Aflatoxiny jsou zařazovány mezi mykotoxiny, toxické látky produkované plísněmi. Patří mezi karcinogeny vyskytující se v potravinách.

Vzhledem k tomu, že limity na aflatoxiny byly v arašídech překročeny jen mírně, nehrozí spotřebitelům akutní zdravotní riziko, dodala SZPI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám