Hlavní obsah

Student Agency začne luxusními vlaky konkurovat ČD

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Žluté vlaky, které by během tří let měly konkurovat Českým drahám, ve čtvrtek na Dnu dopravy představil šéf Student Agency Radim Jančura. Návrh designu a interiéru slibuje, že by se i na českých železnicích v následujících letech rozmohlo kultivované cestování.

Článek

Jančura hodlá za bezmála dvě miliardy korun koupit šest souprav. Vlaky se budou jmenovat High Jet a Student Agency se již vychvalovala, že půjde o nejluxusnější vlak v Evropě, ale s tím rozdílem, že jízdné bude za „lidové ceny“.

Jeho High Jet by měl disponovat kinosálem či konferenčními místnostmi. "Naše druhá třída bude to, co u Intercity první," řekl podnikatel.

Stát brání drážní monopol

Vstup na koleje podnikatele není jednoduchý. Podle jeho slov se ministerstvo dopravy snaží o udržení monopolu Českých drah. „Mezi nejbolestivější místa tuzemské železnice patří například výběr dopravce bez výběrového řízení, nádraží, řízení provozu a konstrukce grafikonu vlakové dopravy v rukou ČD či přístup ministerstva dopravy k financování vozidel ze státního rozpočtu,“ vypočetl Jančura.

Jeho plánem není jen do tří let vstoupit na linku mezi Prahou a Ostravou, ale do budoucna by se chtěl dostat i na regionální tratě, jak ve čtvrtek uvedl.

Proto vyzval ministra dopravy Aleše Řebíčka, aby nebránil vypisování výběrových řízení a dal tak "život českým železnicím".

:. Student Agency má v plánu koupit šest souprav. Foto: Student Agency

:. Takto by měl vypadat konferenční sál ve vlaku Student Agency. Foto: Student Agency

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám