Hlavní obsah

Zrušením stravenek státní kasa příliš neušetří

– PRAHA
Právo, Hana Škodová

Zrušením daňového zvýhodnění stravenek neušetří vláda tolik, kolik říká, shodují se zaměstnavatelské a zaměstnanecké organizace. Podle nich to navíc zvýhodní podniky, které provozují vlastní stravování.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek by podle odhadů mohlo státu ušetřit 500 miliónů až jednu miliardu.

Článek

"Státní rozpočet zrušením daňového zvýhodnění stravenek ušetří pět set miliónů až miliardu korun ročně,“ uvedl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.

Podle něj se ale zároveň sníží odvody DPH, ale i daní z příjmu například kvůli poklesu obratu restaurací, takže úspory budou minimální. „Vidím to tak jedna ku jedné,“ řekl po jednání tripartity Liška.

Ztráty zaměstnavatelů budou podle něj záviset na tom, jaké řešení by po zrušení stravenek zvolili. "Zda to budou řešit náhradně, nebo podporu stravování zruší úplně. Některé firmy říkají, že se budou muset vrátit k závodnímu stravování,“ dodal Liška.

Zrušení stravenek v polovině roku je problematické

To chce vláda podporovat i nadále. Stravenky by naopak ráda zrušila už od 1. července. Zaměstnavatelé s tím ale nesouhlasí a kritizují i načasování změn na polovinu roku.

"Nastane problém v rámci plnění kolektivních smluv. Zaměstnavatelé by určitě přestali poskytovat toto plnění, které mají sice zakotvené v kolektivních smlouvách, ale zákon by jim to zakazoval,“ upozorňuje Liška.

Zpřísnění se nebráníme

Řešením by podle Lišky mohlo být zpřísnění pravidel pro placení stravenkami. "Na plénu tripartity se zdálo, že to by mohlo projít. Zpřísnění se nebráníme,“ dodal.

Podle Vladimíra Filipa, ředitele provozovatele stravenkového systému Exit Group, již určitá omezení existují. "Zavedli jsme limit maximálně pěti stravenek na jeden nákup a do smluv s obchody a restauracemi jsme zabudovali zákazy podložené smluvními pokutami,“ upřesňuje Filip.

Korekce stravenkového systému připouští i odbory, proti rušení se ale ohradily. "Jde o nehoráznost ze strany vlády,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Marcela Kubínková.

Stravenky

Stravenky jsou nejčastější výhodou, kterou zaměstnavatelé poskytují zaměstnancům. Využívá je až 89 procent soukromých a 94 procent státních společností. Dávají je firmy, které zaměstnancům neposkytují stravování.

Lze jimi platit v obchodech a restauracích. V obchodech se za ně dá kupovat veškeré jídlo a nápoje s výjimkou nápojů alkoholických.

Zaměstnavatel si může dát do daňového nákladu 55 procent ceny stravenky, maximálně ale 48,30 Kč na jednu stravenku.

Odboroví předáci teď chtějí jednat hlavně s poslanci. Těm také ve spolupráci se zaměstnavateli adresovali společné prohlášení, ve kterém zdůvodňují svůj nesouhlas s poslaneckým návrhem, pod kterým je podepsán i předseda vlády Mirek Topolánek (ODS). Ten již v pondělí podpořila vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám