Hlavní obsah

ČSA vstaly z mrtvých, po třech letech vykázaly zisk

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

České aerolinie (ČSA) dosáhly v loňském roce po třech ztrátových letech zisk 111 miliónů korun, v roce 2006 přitom zaznamenaly ztrátu 396 miliónů. Celkové provozní výnosy vloni činily 23,8 miliardy, zatímco v nákladech ČSA vykázaly 23,4 miliardy.

Článek

Podle plánu ČSA by ziskovost měla růst i letos a příští rok. Bude to zejména díky tomu, že do hospodaření v loňském roce se nepromítl prodej Air Czech Catering. Jeho výnos by měl být na 380 miliónů korun.

ČSA, které vlastní z 90 procent stát, zaměstnávají zhruba 5000 lidí a vlastní 50 letadel. Během tří let firma obmění na 12 strojů. Poslední čtyři obdrží letos, přičemž jeden z nových Aibusů A319 přistál minulý týden na ruzyňském letišti.

Za posledních šest let skončily aerolinky čtyřikrát se ztrátou a dvakrát se ziskem. Stát nyní uvažuje o vstupu strategického partnera do ČSA. "Na privatizaci jsme připraveni," řekl prezident ČSA Radomír Lašák.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Počet cestujících se loni meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 5,6 miliónu. Z toho 800 tisíc bylo díky charterové dopravě. Firma se chce do budoucna zaměřit zejména na podnikatele, což se jí dařilo i v uplynulém roce. Počet přepravené bohaté klientely se zvýšil o desítky procent.

ČSA chce konkurovat i nízkonákladovým společnostem, v provozu je její dceřiná společnost Click4Sky, která nabízí levné letenky.

Co firma letos připravuje?

Přibudou lety po Evropě. Nově se bude létat například do Štrasburku, Damašku či Heraklionu. Naopak dálkové spoje se omezí. Firmě se prý nevyplatí létat do kanadského Montrealu.

Během roku 2008 a následujících letech by se ČSA měly stabilizovat. Firma by se měla udržet v černých číslech a přeprava lidí by měla být již zisková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám