Hlavní obsah

Islanďané chtějí získat výrobce paštik Hamé

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Konzervárenskou společnost Hamé chce koupit firma Nordic Food, která patří islandské investiční skupině Nordic Partners. Ta zároveň chce koupit i uherskohradišťský Otomac. Nordic Food si již podal žádost o sloučení k antimonopolnímu úřadu.

Článek

Žádost o spojení Novinkám potvrdil Úřad pro ochrano hospodářské soutěže. „K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti potravinářské výroby,“ uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Firmy se zaměřují na výrobu hotových jídel, paštik, ovocných a zeleninových produktů, kojenecké stravy, baget a sendvičů.

„Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ uzavřel Chalupa.

Nordic Food vznikla loni, patrně právě kvůli chystané fúzi s Hamé. Vlastníky firmy jsou NP Confectionery AB a NP Properties AB ze švédského Malmö. Za firmou ale mohou stát i čeští podnikatelé, uvedla ČTK. Firma patří do islandské skupiny Nordic Partners.

Hamé se k záležitosti nechce blíže vyjadřovat. "Záměr ohledně převodu akcií Hamé je v současné době předmětem zkoumání úřadů. Než bude rozhodnuto o povolení spojení soutěžitelů, nepovažujeme za vhodné tuto záležitost jakkoliv komentovat," sdělil Novinkám Leoš Novotný z představenstva Hamé.

Firma Hamé:
V roce 2006 měla firma se sídlem v Uherském Hradišti tržby kolem čtyř a půl miliardy korun. Firma produkuje celkem do 35 zemí světa, například do Ruska, Rumunska, Rakouska či Kazachstánu. Hamé produkují přes 100 tisíc tun hotových potravin. Mezi nejznámější produkty patří - paštiky Májka, kečupy, hotové omáčky, protlaky, džemy či masové konzervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám