Hlavní obsah

Soud potřetí osvobodil bývalé vedení Komerční banky

Právo, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalí šéfové Komerční banky (KB) byli soudem opět osvobozeni. Členové představenstva byli stíháni kvůli údajnému osmimiliardovému tunelu v bance. Obvodní soud pro Prahu 1 je i napotřetí zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku, přestože oba předchozí verdikty vždy zrušil odvolací městský soud. Odvolat se lze i proti úternímu rozhodnutí.

Článek

V kauze šlo o obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Obviněným kvůli osmimiliardové ztrátě hrozilo vězení v rozmezí dvou až osmi let.

První osvobozující rozsudek vynesl obvodní senát v prosinci 2005. Konstatoval, že žalované skutky nejsou trestnými činy, a banku odkázal s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení. Městský soud ale v neveřejném zasedání tento první rozsudek zrušil s tím, že je předčasný.

Ve druhém kole hlavního líčení však obvodní soud rozhodl stejně jako napoprvé. Odvolací soud prvoinstanční verdikt opět zrušil loni v srpnu.

Banka kvůli špatnému obchodování přišla k rekordní ztrátě

Muži z bývalých představenstev KB - Karel Bednář, Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník a Ladislav Vinický jsou stíháni od května 2000.

Mezi obžalovanými byl i tehdejší generální ředitel KB Jan Kollert, který byl stíhán jen za jeden, poslední skutek z roku 1999. Kollert ovšem zemřel. Policie jej vyšetřovala ještě v devět let staré kauze pochybných úvěrů pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Kollert byl se třemi kolegy podezřelý z úvěrového podvodu.

Pokud jde o soudní kauzu, obžaloba viní bankéře z toho, že porušili při obchodování banky s B.C.L. v letech 1997 až 1999 povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek. KB tak prý utrpěla rekordní, zhruba osmimiliardovou ztrátu. Představenstvo podle obžaloby schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů pro B.C.L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné.

Alon prý chtěl obchodovat s ruským obilím

Alon se stal klientem KB v roce 1996 s plánem údajných mezinárodních obchodů s obilím z Ruska. Finance čerpal tak, že mu KB otevřela takzvané dokumentární akreditivy, na jejichž základě poskytuje klientovi peníze na určitý obchod výměnou za to, že zajistí zboží odpovídající hodnoty. Zároveň někdy blokuje část sumy na účtu pro případ, že klient peníze nevrátí. Alon postupně získal až 250 miliónů dolarů - bezmála osm miliard korun. Pak se ale ukázalo, že banka nemá zboží ani blokované peníze.

Bankéři na samém počátku případu naznačovali, že jsou stíháni na politickou objednávku. Postupem času to vypadalo, že případ k soudu vůbec nepůjde. Státní zástupce totiž jejich stíhání zastavil s tím, že se neprokázalo jejich napojení na Alona ani to, že jednali v úmyslu poškodit banku. Nadřízené zastupitelství však rozhodnutí o zastavení stíhání zrušilo. Státní zástupce tedy devět manažerů obžaloval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám