Hlavní obsah

Guvernér ČNB kandiduje na prezidenta evropské rozvojové banky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu v pondělí vláda nominovala na prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). O nominaci budou ještě jednat v březnu ministři financí EU kvůli jednotnému postupu. Novinkám to potvrdila mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Článek

Tůma následně nominaci přijal. „Velmi si vážím toho, že mohu být v čele České národní banky, tato práce pro mě byla a stále je velkou výzvou. Nabídku na nominaci prezidenta EBRD jsem přijal proto, že tato pozice je neméně velkou výzvou v mezinárodním kontextu,“ řekl Zdeněk Tůma.

O novém prezidentovi by podle něj mohlo být rozhodnuto na květnovém zasedání EBRD v Kyjevě.

Od roku 2000 je prezidentem EBRD je Jean Lemierre. Vlastní kandidáty má podle Topolánka rovněž Maďarsko a Německo.

Tůma již působil v EBRD během druhé poloviny roku 1998 jako výkonný ředitel. Tehdy zastupoval v představenstvu banky Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 působil jako hlavní ekonom Patria Finance.

Viceguvernérem ČNB byl Zdeněk Tůma jmenován 13. února 1999 a 1. prosince 2000 pak guvernérem ČNB. 11. února 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období, uvedla ČTK.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD):
Funguje od počátku devadesátých let. Jejím cílem je pomáhat zemím střední a východní Evropy pro rozvoj a budování ekonomického rozvoje. Jejími členy je pře 60 zemí. Investice které banka poskytuje obvykle společně s dalšími soukromými investory jdou ze zhruba 70 % do soukromého sektoru a 30 % jde do sektoru veřejného. Peníze jdou na rozvoj soukromého podnikání, privatizaci či restrukturalizaci státních firem či na podporu komunálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám