Hlavní obsah

ČEZ zvedl loni zisk o polovinu na 43 miliard korun

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ zvýšila v roce 2007 čistý zisk o téměř polovinu na 42,8 miliardy korun. Společnost o konečných výsledcích za loňský rok informovala v pondělí dopoledne.

Článek

„Na nárůstu se podílela vyšší výroba, růst velkoobchodních cen, úspora provozních nákladů i výsledky aktivit Skupiny ČEZ v zahraničí,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Na tak výrazné posílení zisku firmy měly také vliv daňové reformy a výroba elektřiny v Polsku a Bulharsku. „Zahraniční aktivity přispěly k provoznímu zisku 6 miliardami korun, tedy o 27 % více než v předchozím roce,“ připomněl Kříž.

Výroba elektřiny v samotném ČEZu meziročně vzrostla o 5,5 % a dosáhla výše 65,4 TWh. Podíl Skupiny na trhu činil 45 %.

:. Vývoj akcií ČEZu na pražské burze (zdroj: ČEZ)

Firma v pondělí také shrnula své plány do budoucna. Podle vedení ČEZu se v následujících letech má elektřina vyrábět z velké části z jaderných, plynových či obnovitelných zdrojů.

„V plném proudu jsou přípravy staveb plynových elektráren, v první fázi jde o dva zdroje v lokalitě severních Čech o celkovém instalovaném výkonu cca 1 200 MW a další dva 800 MW zdroje ve spolupráci s maďarskou společností MOL na Slovensku a v Maďarsku. Aktuálně máme v pokročilé fázi rozpracovány projekty nových elektráren v částce 150 až 200 miliard korun,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám