Hlavní obsah

V obchodech jsou nebezpečné čínské hrnky s kadmiem

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hygienici v pátek varovali před nebezpečnými hrnky čínské výroby. Podle jejich testů jsou zdraví nebezpečné, protože obsahují kadmium. Výrobky musí být staženy z prodeje.

Článek

„Výrobek pro obsah tohoto prvku nesplňuje požadavky závazných závazných předpisů o ochraně veřejného zdraví,“ uvedl hlavní hygienik pro ČR Michael Vít.

Hrnky vyrobené v Číně distribuovala na českém trhu Prostějovská firma Stormax. Konkrétně se jedná o bílý keramický hrnek s motivem zajíce vymačkávajícího tubu.

Z okraje pro pití se z hrnku uvolňuje kadmium. Tím může dojít ke kontaminaci rtů a následnému průniky nebezpečné látky do těla. Proto musí být výrobek stažen z prodeje a lidé, kteří si jej již zakoupilo ho mohou vrátit prodejci.

Co je to kadmium:
Jedná se o lehce tavitelný, toxický kovový prvek. Slouží jako součást různých slitin a k povrchové ochraně jiných kovů před korozí. Vzhledem k jeho toxicitě je jeho praktické využití omezováno na nejnutnější minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám