Hlavní obsah

Mobilní operátoři razantně zlevní připojení k internetu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři Vodafone, Telefónica O2 a T-Mobile ještě před začátkem letošní letní sezóny prudce zlevní ceny, které musejí jejich klienti při cestách po Evropě platit za mobilní připojení k internetu. Operátoři tak reagují na hrozby eurokomisařky Viviane Redingové, že Evropská komise může již letos přikročit k regulaci datových tarifů.

Článek

„Posílání dat by mělo v zahraničí stát klienty stejně jako v domácí síti,“ prohlásila Redingová 11. února na barcelonské výstavě Mobile World Congress.

Například skupina Vodafone oznámila, že v celé EU sníží před letními prázdninami měsíční paušál za připojení k internetu z dosavadních 75 na 60 eur (v přepočtu z 1 890 na 1 510 korun). Limit pro přenášení dat naopak zvedne ze 100 na 150 MB.

„Našim zákazníkům nabídneme zcela nový datový roamingový tarif,“ potvrdil Právu mluvčí českého Vodafonu Filip Hrubý.

Nyní čeští klienti Vodafonu platí z jednotlivých zemí za 1 MB přenesených dat 260 až 480 korun. Nově by to mělo být jednotných 12 eur za až 50 MB denně.

Telefónica O2 chce snížit ceny datového roamingu a textových zpráv SMS už od května. Za poslání jedné esemesky ze zahraničí do České republiky by pak klienti O2 neměli platit víc než 32 eurocentů, tedy zhruba osm korun.

T-Mobile slíbil jednotný tarif

T-Mobile zase podle ČTK slibuje zavést pro uživatele, kteří v zahraničí stahují velké množství dat, jednotný tarif. Ten jim za patnáct eur měsíčně (v přepočtu 379 Kč) umožní stahovat 50 MB dat z jakékoliv sítě bez ohledu na operátora.

Ve středu T-Mobile sdělil, že začal nabízet nový tarif pro majitele předplacených karet Twist Maxi. „Jeho uživatele přijde minuta hovoru do jakékoli sítě na 3,90 koruny a zaslání textové zprávy SMS na 1,90 Kč (včetně DPH),“ informovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podmínkou ale je, že klient jednou měsíčně dobije jednorázově svůj kredit částkou alespoň 600 korun. V opačném případě bude za volání platit 6,90 Kč/min a za esemesku 2,90 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám