Hlavní obsah

Chyba počítače připravila Českou spořitelnu na burze o milión korun

PRAHA

Česká spořitelna ve středu na pražské burze nechtěně předvedla, jak za okamžik přijít o zhruba milión korun. Nabídla k prodeji akcie Komerční banky o více než stokorunu levněji než ostatní obchodníci. Ti toho ihned využili a skoupili několik tisíc akcií.

Foto: Kiyoshi Ota , Reuters

Nedostatky techniky vedly k prodělečné akci České spořitelny. Ilustrační foto.

Článek

Podle burzy se obchody s akciemi Komerční banky, které neodpovídaly cenám trhu, uskutečnily v rozmezí zhruba čtvrt minuty po 10:13. Mluvčí spořitelny Klára Gajdušková uvedla, že vše způsobila softwarová chyba.

"O rozruch se postaral jeden z tvůrců trhu na Komerční bance, když na chvíli chybně kótoval její kurz a v 10:13 tak proběhlo několik obchodů za neopodstatněných 3650 Kč," popsal situaci makléř firmy Cyrrus Dušan Jilčík.

Krátce před tím se akcie Komerční banky obchodovaly za 3775 korun a na trhu se neobjevila žádná nová zpráva, která by náhlý výkyv vysvětlovala. Protože Česká spořitelna brzy nabídku opravila, obchodníci se domnívali, že šlo o technickou chybu. Spořitelna to potvrdila.

Selhala technika

"Na vině je softwarová chyba, kdy se u Komerční banky automaticky generovala o pět procent nižší cena. Důvody šetříme. Budeme jednat jak s klienty, tak i s dodavatelem softwaru," uvedla Gajdušková.

Burza neměla důvod zmíněné obchody s akciemi Komerční banky rušit. "Jeden z členů nastavil kotace jinak, ale nebyla to chyba ze strany burzy. Burza s tím nic dělat nemůže," řekl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Sami obchodníci mohou podobné případy řešit i dohodou a chybné operace smazat. Pravidlem to ale nebylo. "Byly problémové případy, kdy se obchodníci dohodli, ale byli i takové, kdy se nedohodli," řekl jeden z burzovních brokerů. Podle Gajduškové je ale ČR jedna z mála zemí v EU, kde není pro podobné situace opora v zákoně tak, aby bylo možné obchody anulovat pro zjevnou chybu.

Akcie Komerční banky dnes na pražské burze jako jedny z mála rostly a nakonec získaly 0,97 procenta na 3864 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám