Hlavní obsah

Ropa opět překonala hranici 100 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ceny ropy vyšplhaly na nové rekordy. Cena americké ropy vystoupila na 100,10 USD za barel během 24 hodin narostla o čtyři dolary. Ceny ženou vzhůru obavy o dostatek dodávek na trh, protože kartel zemí vyvážejících ropu OPEC naznačil, že nebude zvyšovat těžbu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stodolarovou hranici ropa překonala poprvé na začátku ledna. Tehdy se dotkla hranice 100,05 dolaru za barel. Dlouho ale za psychologickou hranicí nevydržela a několik následujících týdnů se pohybovala kolem hodnot 96 dolarů za barel.

Úterní růst cen navazuje na vzestup z předchozích čtyř obchodních dnů. Podle analytiků zájem o ropu mezi investory vyvolává také pokles dolaru, napětí mezi Spojenými státy a Venezuelou a požár rafinerie v Texasu, která zpracovává 67 000 barelů ropy denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude rozhodovat o výši těžby 5. března. Podle kartelu je nyní na světovém trhu ropy dost, a proto nepředpokládá, že by zvyšoval těžbu. Dokonce by ji mohl ještě snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám