Hlavní obsah

Hypotéky zlevňují, bydlení se stává dostupnější

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Banky snižují úrokové sazby u hypoték. Přestože Česká národní banka (ČNB) před několika dny úroky zvedla, velké finanční domy jdou opačným směrem. Po České spořitelně, která sazby snížila již v lednu, ji následují Hypoteční banka a ČSOB.

Foto: archiv Vapis, Silka, KM Beta, Právo

Nosné stěny z tvárnic Silka.

Článek

Banky tímto krokem chtějí podpořit zájem o hypotéky v době, která bývá pro uzavírání smluv slabší. Některé peněžní domy navíc lákají i na zvýhodněné nabídky, které lidem slibují ušetřit až několik desítek tisíc korun.

"Podnětem ke snížení vybraných úrokových sazeb byl jednak mírný pokles cen zdrojů na trhu, a jednak tím chceme podpořit naši akční nabídku. Klienti, kteří požádají o hypotéku od 18. února do 18. března a zvolí si pětiletou a delší fixaci, nebudou platit poplatek za zpracování úvěru, čímž ušetří až 25 000 Kč,“ uvedla pro Novinky Pavla Hávová z Hypoteční banky.

Základní úrokové sazby hypoték u vybraných bank (do 85 % ceny nemovitosti):
bankafixace na pět let v %
ČSOB5,14
Česká spořitelna4,99
Hypoteční banka5,14

Při sazbě na pět let začíná úroková sazba na 5,14 procenta. Hávová připomněla, že v zimních měsících byl zájem o bydlení nižší, přesto postupně roste. „Tak jsme se rozhodli nabídnout klientům tuto výhodu v podobě stoprocentní slevy na poplatku za zpracování úvěru a snížení úroků právě od poloviny února," doplnila Hávová.

Od pondělí snížila své hypotéky také ČSOB. Ta u tří a pětiletých fixací úrok snižuje o 0,1 procenta na 5,14 procenta. „Výši sazeb navíc garantujeme pro všechny klienty,“ řekl Jan Klouček z ČSOB.

Banky sazby snižují, přestože na začátku února Česká národní banka úroky zvedla. Již předtím se jako první rozhodla na úroky sáhnout Česká spořitelna. Ta sjednotila sazby do pěti let, a to na 4,99 procenta. „Za změnou stálo snižování cen zdrojů v delších fixacích a také sjednocení zdrojů pevných sazeb,“ řekla Novinkám mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám