Hlavní obsah

USA stahují z trhu 70 miliónů kilogramů hovězího

WASHINGTON

Kalifornský producent masa Hallmark/Westland Meat Packing stahuje z amerického trhu asi 70 miliónů kilogramů baleného masa, protože firma na jatkách nerespektovala veterinární nařízení zavedená kvůli nemoci šílených krav. Jde o největší objem stahovaného masa v USA. Firma maso musela stáhnout na popud ministerstva zemědělství.

Článek

Firma se nebránila a dobrovolně začala stahovat z trhu veškeré hovězí vyprodukované od 1. února 2006. Objem by stačil na dva hamburgery pro každého z obyvatel USA včetně dětí. USA mají přes 300 miliónů obyvatel. Většina ho však byla už zkonzumována, upozornilo ministerstvo zemědělství. Asi 18 miliónů kilogramů masa bylo od října použito na program školních obědů a další federální potravinové projekty.

Podle ministerstva je však jen malé nebezpečí, že by některý z kusů byl skutečně nakažen BSE, protože na porážku šel dobytek ve stáří 5 až 7 let a od roku 1999 se v USA už nesmí hovězí dobytek krmit masokostními moučkami. Nejde však jen o BSE, panují obavy také z infekce střevní bakterií E. coli nebo salmonelózy.

Některá ze zvířat už nemohla v době porážky stát na vlastních nohou. Poražena byla bez přítomnosti veterinárního inspektora, který by zjistil, zda zvíře netrpí chronickými chorobami nebo nemá rány, do nich by se zanesla infekce, se kterou by kvůli oslabené imunitě nemohlo bojovat. U masa z těchto zvířat je potřeba vždy rozhodnout, zda jejich maso může jít na trh. Většinou ne. Kontroly byly zavedeny během posledních dvou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám