Hlavní obsah

Česká měna se přiblížila 25 korunám za euro

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Česká koruna v pátek dopoledne opět posunula svá historická maxima a vůbec poprvé se přiblížila k pětadvaceti korunám za jedno euro. Oproti čtvrtku posílila téměř o dvacet haléřů. Dostala se až na kurz 25,08 Kč/EUR. Vůči dolaru byl kurz 17,12 Kč/USD.

Článek

„Domácí koruna právě stanovuje další, pořadí již několikáté maximum. V těchto neklidných dnech se můžeme dočkat ataku dokonce hranice 25,00 CZK/EUR, ale z našeho pohledu by se mělo jednat jen o výkyv,“ uvedl analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Za razantním posilováním koruny stojí i sentiment na trzích. Již v předešlých dnech posilovaly všechny středoevropské měny. Jedním z nejpravděpodobnějších důvodů je, že české tržní úrokové sazby se velice přiblížily těm v eurozóně. „Ještě před rokem a půl byl rozdíl v sazbách 1,5 procenta. Teď se ten rozdíl smrskl jen na 0,5 procenta. Je to velice významná zpráva pro korunu,“ řekl Novinkám ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

Domácí koruna je podle Volfa nyní silně nadhodnocená a je jen otázka času, kdy investoři vyberou zisky a pošlou korunu zpět. To potvrdil i Michal Brožka z Raiffeisenbank. Ten řekl že v následujících týdnech lze očekávat korekci až na 26,40 Kč/EUR.

Již ve čtvrtek Novinkám ekonomové potvrdili, že koruna patří mezi pětici nejvíce posilujících měn na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám