Hlavní obsah

Průmyslu se loni opět dařilo, ale ztrácí dech

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Průmyslu se loni v ČR dařilo. Meziročně vzrostl o 8,2 procenta, přesto však začíná ztrácet dech. Ve srovnání s rokem 2006 značně zpomalil. Tehdy průmysl rostl rekordně o 11,2 procenta. Naopak stavebnictví bylo loni stabilní, rostlo o 6,7 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Průmysl v prosinci byl na stejné úrovni jako v listopadu, tedy na 6,7 procentech. Tuzemský průmysl rostl již přes 60 měsíců za sebou, konkrétně od září 2002.

Průmyslová výroba ztrácí dech

„Meziroční růst průmyslové produkce v roce 2007 činil 8,2 %. My jsme očekávali devět procent a je to méně i než o kolik vzrostl český průmysl v rekordní roce 2006, tehdy to bylo 11,2 procenta. Avšak i tak se jedná o z historického pohledu mimořádně dobrý výsledek,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj však průmysl ztrácí dech. "Špatná čísla jsou u nových zakázek, ty poprvé za několik let poklesly. Možná se tím ohlašuje zpomalení světové ekonomiky," řekl Novinkám Mertlík.

K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení a výroba koksu či rafinérské zpracování ropy.

Naopak pokles byl u potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků či výroby chemických látek, přípravků a léčiv.

Stavebnictví je stabilní

Stavebnictví během prosince meziměsíčně vzrostlo o 0,7 procenta. Hodnota staveb bylo za loňský rok přibližně 357 miliard korun.

„Pozitivní zprávou je skutečnost, že se loni podařilo udržet tempo růstu výroby z roku 2006, přestože počet zaměstnanců stavebních firem meziročně poklesl,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Dodal, že po pěti letech růstu výstavba nových bytů v roce 2007 meziročně stagnovala. „Odhadujeme, že letošní růst stavební výroby pravděpodobně nepřekročí loňskou úroveň,“ uzavřel Rožumberský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám