Hlavní obsah

V Evropě se stávkuje, z Paříže a Řecka nelétají letadla

Novinky, ČTK, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/ATÉNY
Aktualizováno

Evropa se v posledních dnech zmítá ve víru stávek zaměstnanců v dopravě. V pondělí začala v Paříži stávka leteckých dispečerů. V noci na středu pak postihla generální stávka Řecko. Ta postihla značnou část veřejných služeb a dopravy. Například z Paříže jsou zrušeny i některé lety do Prahy.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Cestující na aténském letišti se odletu kvůli stávce nedočká.

Článek

Od půlnoci z řeckých letišť neodstartovalo jediné letadlo a řecké ostrovy zůstávají bez trajektového spojení se světem. Podnětem k celonárodnímu protestu, který vyhlásily dvě největší odborové ústředny v zemi, je nesouhlas se snahami konzervativní vlády premiéra Kostase Karamanlise radikálně reformovat penzijní systém.

Očekává se, že provoz na letištích bude obnoven teprve o půlnoci na čtvrtek. Dnes rovněž nevyjely ani trajekty mezi pevninou a řeckými ostrovy, které tak celý den zůstanou odříznuty od světa. Generální stávky se účastní i státní zaměstnanci a pracovníci justice. K protestu se připojili také učitelé, takže žáci mají den volna. Nepracují ani novináři a televizní a rozhlasové stanice nevysílají žádné zpravodajské pořady a politické programy. Lékaři ošetřují pacienty jen v naléhavých případech.

Ve Francii budou problémy několik dní

V Paříži je stávkou postiženo zejména letiště Orly, kde byly zrušeny některé lety a mnohé další zpožděny; problémy mohou nastat také na letech do Prahy a Bratislavy.

"Dnes jsou zrušeny dva lety do Prahy, do Paříže zatím nic hlášeného nemáme," potvrdila Novinkám dispečerka letecké společnosti SkyEurope Marcela Vránová.

Jak to bude vypadat s lety v dalších dnech zatím není jasné. Podle Vránové se o zrušení letů rozhoduje vždy večer na následující den. "Lepší je se orientovat na jiná letiště jako Charlese de Gaulla, kde stávka není," poradila dispečerka.

S menšími problémy se potýká i letiště Roissy. Část pařížských leteckých dispečerů protestuje proti plánované reorganizaci jejich pracovišť. Ke stávce, která má trvat do pátku, vyzvala odborová organizace CGT. Ta má většinu mezi dispečery v Orly a na třetím pařížském kontrolním stanovišti v Athis-Mons. Výzvy prý v pondělí uposlechly dvě třetiny dispečerů.

Podle AFP by letecká doprava v Paříži mohla být ochromena i celý příští týden. CGT se rozhodlo se stávkou pokračovat.

Stávky ve Francii a Řecku začaly jen pár dní poté, co v Maďarsku nejezdily vlaky. Tamní železničáři totiž bojovali za vyšší platy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Maďarsku opět nejezdí vlaky kvůli stávce

Cestovní vlakem je v Maďarsku téměř ochromeno. Tamní železničáři v pondělí opět zahájili stávku. Důvodem je požadavek na zvýšení platů. Češi cestující do nebo...

Výběr článků

Načítám