Hlavní obsah

Škromach chce přidat důchodcům 250 korun

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důchodcům svítá naděje, že i při škrtech vyvolaných reformou veřejných financí se jim penze v příštím roce zvýší výrazněji, než se dohodla koalice v Kolodějích. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce totiž po prázdninách přesvědčit vládu, aby se průměrné starobní penze zvýšily o 3,5 procenta, tedy v průměru o 249 korun.

Článek

"Průměrný starobní důchod by tak činil 7331 korun a tím by jeho reálná hodnota zůstala zachována na úrovni letošního roku," uvádí Škromach v materiálu, který se Právu podařilo získat.

Na jásot je zatím brzy

Důchodci by se ale zatím ještě neměli příliš radovat. Vláda totiž bude mít na zvážení tři varianty. Kromě té Škromachovy ještě posoudí návrh na minimální zvýšení v průměru o dvě procenta, nebo rozhodne, že důchody v příštím roce - kvůli nízké inflaci - nezvýší vůbec. Před variantou důchody nezvyšovat však Škromach vážně varuje. Kromě toho, že by důchody reálně poklesly a i poměr důchod-mzda by spadl pod únosnou míru 40 procent, takový krok vlády by oživil už tak vážné obavy seniorů ze vstupu České republiky do Evropské unie.

Jak by se zvýšily důchody podle Škromacha (v Kč)
současná penzenová výšerůst o:
50765238162
61166323207
65006724224
70217267246
80548344290
Pozn.: Orientační výpočet Práva. Všechny částky jsou zaokrouhlovány směrem nahoru.

"Pokud vláda využije zákonné možnosti důchody v roce 2004 nevalorizovat, obavy důchodců se tím posílí. To může mít negativní dopad při volbách v červnu 2004 do Evropského parlamentu a v listopadu 2004 do Senátu," upozorňuje Škromach v materiálu.

Všem o stejné procento

Za optimální považuje Škromach zvýšení v průměru o 3,5 procenta. Všechny důchody, tedy starobní, invalidní a pozůstalostní, by se zvýšily tak, že základní výměra ve výši 1310 korun by zůstala zachována a procentní výměra důchodu by se zvýšila o 4,3 procenta. Škromach už tedy nepočítá s diferencovaným přístupem k tzv. starodůchodcům (důchod jim byl přiznán před 1. lednem 1996) a novodůchodcům (odešli do penze po 1. lednu 1996). "Při tak nízkém zvýšení důchodů není vhodné o diferencovaném zvýšení uvažovat. Rozdíl mezi průměrnou výší penzí starodůchodců a novodůchodců bude koncem roku 2003 činit zhruba 170 korun (pozn. red - ve prospěch novodůchodců). Tento rozdíl lze zřejmě pokládat za přijatelný," konstatuje Škromach.

Na uskutečnění Škromachova návrhu však zatím nejsou ve státním rozpočtu peníze. Na valorizaci důchodů v příštím roce se zatím uvažuje dát pouze pět miliard korun, což by pokrylo jen minimální dvouprocentní zvýšení. Škromachův záměr by si vyžádal o 2,7 miliardy korun více.

Reklama

Související články

Penze se začnou měnit od roku 2010

Současný průběžný systém vyplácení penzí lze udržet do roku 2007 až 2010, poté by měl začít nabíhat výpočet části důchodu podle nového systému, tzv....

Výběr článků

Načítám