Hlavní obsah

Venezuela odřízla Ameriku od dodávek ropy

Novinky, BBC, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuela uzavřela ropné kohouty americké společnosti Exxon Mobile. Venezuelská firma PDVSA se k zastavení dodávek rozhodla po úspěších Exxonu u mezinárodních soudů. V závislosti na tyto zprávy americká ropa ihned vystoupila o 24 centů na 93,02 dolaru za barel.

Foto: Reuters

Hugo Chávez

Článek

„Kvůli právnímu a ekonomickému nátlaku Exxonu vůči PDVSA jsme se rozhodli zastavit veškeré obchodní aktivity,“ stojí podle agentury Reuters v oficiálním prohlášení venezuelské společnosti.

Dodávky z Venezuely pro Exxon Mobile podle BBC představovaly dvě procenta, přesto to může firmě způsobit problémy.

Venezuela již v noci na pondělí předesílal, že se k uzavření dodávek chystá. „Vzkaz panu Bushovi, panu Nebezpečnému je: Zastavíme dodávky ropy,“ uvedl Chávez v emotivním televizním projevu.

Exxon Mobil, jedna z nejdůležitějších ropných společností v Americe, získala minulý týden soudní příkazy ke zmrazení aktiv venezuelské státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě až 12 miliard dolarů (213 miliard Kč) po celém světě.

Ty mají americké firmě sloužit jako garance při venezuelském znárodňování ropných projektů v deltě Orinoka. Ke znárodňování se totiž Chvávez rozhodl v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám